Европейската народна партия (ЕНП) е готова да преговаря за съставяне на стабилно мнозинство в Европарламента с партиите от центъра и със социалистите.

Това заяви специално за Клуб Z германският евродепутат от ЕНП Дейвид Макалистър малко след огласяването на първите прогнозни резултати от европейските избори.

„Трябва да бъдем обединени срещу националистите, популистите и демагозите от крайната десница и крайната левица, които искат да разрушат Европа“, изтъкна той.

Сред възможните партньори от центъра той спомена Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) и умерените „зелени“. За него те са конструктивни проевропейски сили.

„Важното е да нямаме мнозинство, което да зависи от крайнолевите или крайнодесните“, продължи Макалистър.

Той припомни, че в последния Европарламент ЕНП и Партията на европейските социалисти (ПЕС) са работили заедно по много важни въпроси. Именно затова социалистите са възможни партньори.

 
На молбата да коментира успеха на крайната десница в Германия той отговори:

„Алтернатива за Германия“ (АзГ) получи твърде много гласове. Но значителен брой от германците показаха, че вярват, че мястото ни е в Европа. И силна Европа означава силна Германия. Нашата строга политика е да не сътрудничим с т. нар. „Алтернатива за Германя“, защото тя е всичко друго, но не и алтернатива. Те са антиевропейци, против трансатлантическото сътрудничество са и са близки с Русия. И по много причини не желая да имам нищо общо с тези хора.“

Макалистър бе помолен да си каже мнението и за резултатите от изборите в Австрия, където крайнодясната Партия на свободата остана трета. Нейният лидер, вицеканцлерът Хайн-Кристиан Щрахе, бе уличен в готовност да приеме много пари от мнима руска бизнесдама в замяна на осигуряване на държавни поръчки.

„Победителят е нашата сестринска партия на канцлера Себастиан Курц. И това е още една добра новина. Видяхме, че крайната десница там е готова да продаде интересите на собствената си страна на чужда сила. Но това послужи да бъдат отворени очите на всички“, изтъкна германският депутат.

Той препоръча на всички свои съмишленици в Европа да стоят далеч от крайнодесните.

„Готов съм да се боря срещу крайната десница и левица във всеки миг от живота си. Поколението на моите родители и деди построи обединена Европа. И не искам някакви демагози да разрушат това, което е построено след 1946 г.", завърши Дейвид Макалистър.

Накрая той поздрави и българския премиер Бойко Борисов, който според него е направил доста за победата на ГЕРБ на евроизборите у нас.