Двама каталунски сепратистки лидери, преследвани от испанските власти, бяха избрани за евродепутати.

Това са избягалият в Белгия бивш регионален премиер Карлес Пучдемон и намиращият се в затвора бивш вицепремер Ориол Жункерас.

Движението „Свободни за Европа“ („Заедно“) праща в Европарламента двама души. Водач на листата бе Пучдемон.

Жункерас влиза като кандидат на коалицията „Републики сега“, съставена от няколко сепаратистки и националистически партии от областите Каталуня, Баския, Галисия, Арагон, Астурия и Канарски острови. Той обаче се намира в затвора от есента на 2017 г. Това стана, след като Каталуня обяви едностранно независимост. Жункерас е подсъдим за сепаратистка дейност. Преди месец той бе избран и за депутат в испанския парламент заедно с още трима арестувани съратници. Четиримата бяха докарани под ескорт за първата сесия, след което бяха върнати в затвора. Преди два дни парламентът в Мадрид суспендира мандатите им.

Ако искат да станат евродепутати, Пучдемон и Жункерас трябва да се закълнат първо пред конституцията в Испания. И след това да получат оттам свидетелствата, че са избрани. Пучдемон не желае да стъпи в родината си, тъй като ще бъде арестуван. Не е ясно дали властите ще пуснат Жункерас да си вземе документа.

Не се знае засега каква ще бъде реакцията на Европарламента.