Кресливото поставяне на въпроса за оставка на лидерката на БСП Корнелия Нинова и екипа й не е най-важното, основният важен въпрос е за отговорността за изборния резултат. 

Това се разбра от думите на бившия председател на левицата Михаил Миков, след като партията загуби европейския вот от ГЕРБ, при това с голяма разлика в полза на управляващите. Самият Миков заяви, че е нужно той да е този, който ще поиска оставки - това има кой да го направи. Но бе категоричен, че случващото се в БСП е причина за новата изборна загуба.

"Кампанията, водена от БСП, избяга от разбирането, че сме на европейски избори", каза бившият лидер на БСП. 

„Резултатите показват, че за около 2 години в опозиция, сме на същото място. Основният въпрос е защо имаше нужда от кампания "антиСтанишев", защо имаше нужда от решения и то еднолични, които се прикриват от Националния съвет - като това да бъдат извадени народните представители от парламента за три месеца. Става въпрос за около 12 заседания за Народното събрание, но и никой не седна да види колко закона се приеха, по които социалистите останаха без позиция”, подчерта Миков.

И продължи:

"Смятам, че партията се отклони от нормите на колективното ръководство - поведението, стила и метода на работа. Смятам, че системно се прокарваха разделителни линии  вътре в БСП и навън. Кому беше нужно? Войната със Станишев е финален етап от тези неща”, каза той.

Социалистът прогнозира, че новата изборна загуба ще доведе до тежка демотивация в актива на БСП. По думите му обаче едва ли оставки в БСП ще решат нещо, "ако дойде друг председател, който ще се държи по същия начин". Затова трябва анализ на вота, анализ на това защо след още 2 години в опозиция от 2017 г. насам левицата пак не бива разпозната като алтернатива на ГЕРБ.

Миков призова за бързо свикване на заседание на Конгреса на БСП, което да започне да връща правилата за колективно управление на партията.

Очаква се днес Изпълнителното бюро на левицата да заседава, а утре да бъде свикан и Националният съвет на партията. До момента лидерката Корнелия Нинова не е коментирала изхода от европейските избори. 

Преди кампанията Нинова бе обявила, че отговорността за резултата се носи от всички - тя носела пълната отговорност до момента, в който е предложила своя вариант (одобрен от Изпълнителното й бюро - б.р.) на европейска листа. Той обаче не бе приет - президентът на ПЕС Сергей Станишев дори бе извън списъка на Нинова, но пленумът го постави на пето място.