Президентът Румен Радев поздрави победителите в евроизборите - ГЕРБ - и отбеляза успеха на ВМРО и „Демократична България”.

"Искам да поздравя победителите. Успехът за ВМРО и най-големият успех според мен за „Демократична България", заяви Радев, цитиран от "Фокус". 

"Две неща искам да подчертая в тези избори – рекордно ниската избирателна активност. Тя според мен е не само шамар за политическата класа от огромното мнозинство, тя е повод много сериозно да се замислим, защото демократична Европа има почти два пъти по-голяма активност. Това показва, че ние продължаваме да се отдалечаваме от Европа, не само като качество на живот и управление, но и като динамика и пълноценност на протичащите в останалите европейски държави процеси“, посочи той.

Президентът Румен Радев присъства на представянето на българското издание на книгата "Избрани решения на германския Федерален конституционен съд" в зала "Тържествена" на Съдебната палата в столицата.

"Аз призовавам всички партии да направят един много добър анализ не само за своите програми, платформи и послания, но и какво реално се случва в България и как наистина ние ще догонваме Европа. Не само като някакви темпове, ние трябва да се обърнем най-сетне, векторът да съвпада с държавите на Европа", добави държавният глава.

Според Радев тези избори не могат да бъдат индулгенция за корупционните скандали.

"Все по-отчетливо забелязвам политици, анализатори и коментатори да казват: виждате ли, тези избори могат да бъдат индулгенция за корупционните скандали. Това е погазване на правовата държава - изборите са политически акт. Те не могат да заместят прокуратурата и съда. Не могат да опростят грабителство и престъпление", коментира Румен Радев.

По повод думите на Мария Габриел от ГЕРБ, че е невидим опонент, Радев заяви:

"Свикнал съм да ме пакетират, ако не в партия - в идеология, ако не в идеология - в нещо друго. Няма как да се получи, защото вие много добре знаете, че моите критики към управлението не са от вчера, не са обвързани с никаква партия, нито с никаква предизборна кампания.

Моите критики са систематични, така както са систематични корупцията и беззаконието, които пораждат точно такъв стил на управление", добави той.