В деня след изборите премиерът Бойко Борисов продължава с обиколката си в страната. Придружен от финансовия министър Владислав Горанов, зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков и вицепремиера Томислав Дончев, Борисов инспектира днес строителни дейности на пътищата между Севлиево и Габрово.

 

Този екип, заедно със съветниците и пиарите на Борисов, се вози отново в джипа, управляван от премиера. Докато Борисов кара, Нанков и Дончев разясняват строителните дейности и отговарят на въпросите на премиера.

"Работите ли? Давайте по-бързо, че гледайте каква опашка има", юрка Борисов строителни работници в Севлиево.

Толкова ми е драго

После се възхити от новата техника и добрата работа. Нанков разясни за смяната на бордюрите, водостоците и маркировката, която ще бъде готова в края на юни. Дончев пък даде контекст на ремонта - колко важен е пътят Севлиево - Габрово за региона, защото много хора пътували между двата града, "по работа, по бизнес"...

"Аз съм убеден, че българите изобщо не знаят какво се строи в България - отбелязва Борисов. - Толкова ми е драго да гледам как сме си го направили. Хиляди работници, работни места. И ако се замислиш, ние имаме поне 50 строителни площадки такива в държавата."

Министър-председателят първоначално не коментира резултатите от евроизборите. Още в деня на вота бе обявено, че това ще стане след излизане на финалните резултати, по всяка вероятност утре. Тогава той ще бъде в Брюксел на заседание на Европейския съвет, което ще обсъди резултатите от изборите за Европейския парламент и процедурите за избора на нов председател на Европейската комисия.

Ролята на Цветанов - силно преувеличена

По-късно през деня обаче Борисов размисли и реши да коментира нашироко. 

"Доволен съм от резултата - щом победихме при прякото участие на президента в полза на БСП, при този хейт", повтори той старата си теза, че Румен Радев участвал в предизборната кампания на социалистите. (Тази теза се разви, след като БСП сезира ЦИК, че с всекидневните си обиколки си из страната премиерът прави кампанията на ГЕРБ, и то с държавен ресурс, б.р.)

"Даже ми е много драго, че в Асеновград отидоха и Радев, и Корнелия (Корнелия Нинова, лидер на БСП, б.р.). Събраха се накуп и ги бихме с хиляда и кусур гласа повече", допълни лидерът на ГЕРБ. - "Благодаря на хората, че не се подведоха по тая жлъч, злоба и всичко останало" - посочи в заключение.

Неизбежно обаче на Борисов му се наложи да говори за заместника си в партията Цветан Цветанов, с който бе поставено началото на "Апартаментгейт", разклатил впоследствие доверието в ГЕРБ. Цветанов, традиционно председател на предизборните щабове, бе "покрит" на евровота - партийният пресцентър не съобщаваше за събитията с негово участие.

"Очевидно е, че беше силно преувеличена ролята на Цветанов. Този залп срещу него, да отстрелят флагмана - така че едва ли не без него ще спечелят изборите... Видяхте - изтеглих го назад, структурите си работят", посочи Борисов.

Но не даде заявка ще излезе ли вторият човек в партията от тази немилост, в която изпадна публично.

След което пак се върна на изборните резултати - данните до момента показвали, че ГЕРБ отново е най-предпочитана в големите градове, сред младото население и пак има силен вот в чужбина.