„Европейските избори бяха категорично доказателство, че европейската демокрация е жива и е добре. Най-високото от 20 години насам участие е свидетелство за активността на европейците, които се ангажират, участват и оформят с гласовете си бъдещето на нашия съюз.“

Така говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас коментира резултатите от европейските избори. Това е и първият коментар от институция в Брюксел.

„В комисията „Юнкер“ имаме сериозен повод да вярваме, че това отразява и нашата усилена работа, и постиженията ни през последните 5 години“, допълни Схинас.

Той изтъкна, че в ЕП има проевропейско мнозинство. И това означава, че може да се разчита на конструктивен и ангажиран парламент в следващия конституционен цикъл.

„Ако ме питате дали популистите са победители, ще кажа – не, те не спечелиха, напук на мрачните прогнози за Страшен съд. Изборите бяха спечелени от проевропейските сили от целия политически спектър. Победителите са тези, които искат да работят във и за Европа, а не тези, които искат да я разрушат“, каза още Схинас.

Европейската комисия обаче няма специален коментар за резултатите във Великобритания, където спечели партията „Брекзит“ на антиевропейски настроения Найджъл Фараж. ЕК коментира вота в общоевропейски план.