През близо 16-те години възход на бизнес империята на Цветан Василев - от 1998 до 2014 г., винаги касата с реалните пари кеш е била само една. Независимо от броя на регистрираните дружества, които накрая стигат над 150. Те са имали само "документална каса", т.е. - там пари е нямало.

Това заяви в поредния си ден на разпити Бисер Лазов - основен свидетел на прокуратурата по делото КТБ и бивш счетоводител на Василев още от 1990-те, когато банкерът е бил само служител в ЦКБ.

Днес Бисер Лазов като резултат от брилянтната си памет за пореден път изреди факти от битието на банката и "Фирмата", случили се в един конкретен ден - 25 март 2014 г. (например досега от политиците той назова само Иван Костов, от журналистите - Огнян Стефанов, Мирослав Иванов, Люба Кулезич и Соня Колтуклиева, никога обаче не се е сещал нещо за Делян Пеевски - б.а.).

Става въпрос за съдбата на кредит, отпуснат от банката на дружество "Витро Инвест" АД, от който били изтеглени 120 000 евро от номиналния му управител - Здравко Боснаков, и после потънали неизвестно къде. Самият Лазов си обяснил това "като резултат от някаква специална задача".

"Тази парична наличност се изразходваше веднага и безследно, без никаква възможност изразходваните в брой парични средства да могат да бъдат възстановени по някакъв начин", обобщи бившият главен счетоводител на Василев.

Той разясни и схемата на шефа - че всички дружества от "Фирмата" (така Лазов обобщено нарича компаниите, контролирани от Василев, б.р.) винаги са имали една физическа каса. Тя вървяла с годините заедно с възхода на банкера - още от първия офис на бул. "Васил Левски", после на ул. "Дебър" и накрая - на 6-ия етаж на палатата на бул. "Цар Борис III", където и дойде фалитът на корпорацията.

Свидетелят изпадаше и в такива размисли, които съдът, страните, прокурорите, адвокатите щат-не щат трябваше да слушат търпеливо:

"Касовото помещение винаги имаше тежка заключваща се метална каса, в която се съхраняваха парите" (има си хас?!, б.а.).

Винаги ключове са имали само Василев и една от доверените му касиерки.

Всички други регистрирани дружества били просто кутии за получаване на кредити от КТБ, които после се преразпределяли. Веднъж отишли в истинската каса на "Фирмата", вече Василев гледал на тях, като на "свои" средства, каза днес Лазов.

"Парите или се занасяха и оставяха в кабинета му в офиса, или се носеха по изрично посочени от него лица, или определени предварително от него лица идваха в касата на "Фирмата" и ги получаваха в брой. Като правило при изплащането не се попълваше нарочен документ, освен в конкретни случаи, когато Василев изрично е поискал това", твърди счетоводителят.

Така той даде примера със 120-те хиляди евро, които обаче управителят на споменатото дружество не отнесъл в касата, след като ги изтеглил кеш - имало и такива случаи, но рядко.

Затова той сигнализирал Василев, който казал, че знае за този разход. Освен това банкерът еднолично нареждал и поставял неразбираeми кодове - цифри, букви, указания, които да се пишат върху отчета за подобни средства.

"Например описаните в този ден изтеглени от Здраво Боснаков пари от банковата сметка на "Витро Инвест" и други, той подписа като "120 000 ЦВ Ч Р – Д И и 20 000 евро ЦВ – ИБС".

От думите на свидетеля стана ясно за пореден път, че само банката КТБ и "Фирмата" на Василев са имали каси с "физическо реално измерение", т.е. - с пари вътре. Които постоянно чрез различни манипулации се местели от първата към втората.

Всички други каси били "документални", т.е. - ясно какви... 

Шефът бил един:

"За Василев формалните представители на дружествата бяха само едни формални подписвачи. Поради това – когато беше изтеглена някаква сума от сметка, за Василев това беше парична сума, която все едно е изтеглена от неговата лична собствена банкова сметка."

"Към датата на затваряне на КТБ – юни, 2014 г., общата сума на водените документални касови наличности на всички дружества възлизаше на около 175 млн. лв. – в левова равностойност", каза още Лазов днес.