Разногласията между Франция и Германия по въпроса за бъдещия председател на Еврокомисията бяха официализирани днес, на първия Европейски съвет след изборите за Европарламента. Това стана ясно от изявленията на Ангела Меркел и Еманюел Макрон при пристигането им на срещата.

Германската канцлерка твърдо подкрепи за поста сънародника си Манфред Вебер. Той е водещ кандидат на Европейската народна партия (ЕНП). Тя остана първа сила в ЕП, макар да загуби депутатски места.

Освен това последните избори сложиха края на абсолютното мнозинство, което съставляваха ЕНП и Партията на европейските социалисти (ПЕС). Сега за такова мнозинство са необходими поне 4 партии.

Френският президент отказа да отговори на журналистически въпроси кого ще подкрепи за бъдещ председател на ЕК. На влизане за участие в Европейския съвет той каза, че не иска да се концентрира върху имена, а върху носители на новите идеи, които имат опита и доверието да ги осъществят. На повторно питане той назова няколко имена – Маргрете Вестагер, Франс Тимерманс, Мишел Барние и „други“. Но изобщо не спомена Вебер.

Макрон е известен противник на идеята ЕК да бъде оглавена от някой от водещите кандидати, обявени предварително от различните политически групи в Европарламента. Часове по-рано евродепутатите приеха декларация, потвърждаваща позицията им в полза на процедурата с водещия кандидат.

Мишел Барние, който е главен преговарящ от страна на ЕС за Брекзит, изобщо не се бе кандидатирал. Идеята той да оглави ЕК бе озвучена първо от Макрон преди няколко дни.

При всички положения ще се водят тежки преговори. Очасвано тази вечер не бе постигнато споразумение за бъдещия председател на ЕК.

Вземат телефоните на лидерите

Държавните и правителствени ръководители обсъждат въпроса без мобилни телефони, сподели бъларският премиер Бойко Борисов.

„Ами правилно е. Аз съм работил 5 години като главен секретар (на МВР, б.р.). Приема се за много лошо възпитание да влезеш на заседание с телефон. А в централи като нашата, на Ми-6, на CIA (ЦРУ – б.р.) и който и да е, просто като отиваш, има шкафче с ключе – даваш си телефона и влизаш на среща. При тези кибератаки, при тези комуникации не е честно нашите комуникации някой да ги предава онлайн. Аз тези дни съм говорил с 10 лидери, но не мога да си позволя да кажа“, заяви Борисов.

Със сигурност някоя от четирите главни партии ще трябва да се откаже от нещо. Днес по обяд Манфред Вебер заяви, че ЕНП е готова на някои компромиси относно назначаването на бъдещия шеф на ЕК. Което бе разтълкувано различно. Според едни това означава, че самият той е готов да не заеме поста. Други пък смятат, че тй готов да подкрепи всекиго, дори главния си съперник Франс Тимерманс, но не и Барние. Вебер настоява на поста да бъде избран водещ кандидат и никой друг.

Испанският премиер Педро Санчес е натоварен от колегите си социалисти да води преговори от тяхно име, споделиха пред Клуб Z запознати. Той си спечели голям авторитет като лидер на една от най-големите страни в ЕС, след като победи на парламентарните избори там преди месец.

Санчес твърдо подкрепя Франс Тимерманс.

Люксембургският премер Ксавие Бетел пък е твърдо зад кандидатурата на датчанката Маргрете Вестагер. Тя е издигната от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) – третата сила в ЕП, която след последните избори стана главен балансьор.

Досега обаче никой не е изказал подкрепа за Ска Келер и Бас Еакхйут. Двамата са водещи кандидати на групата „Зелени“/Европейск свободен аланс (ЕСА). Тя изненадващо се класра на изборите и предвид новото разположение на политическите сили стана незаобиколим фактор за формирането на абсолютно мнозинство.

Никой не иска Барние

„Зелените“ също категорично не желаят Мишел Барние, заяви Ска Келер пред Клуб Z. Фактът, че той не е представял кандидатурата си, трябва да го изключва от надпреварата.

Тя обаче не пожела да каже имена, които хората ѝ биха подкрепили.

„Ние имаме ясен мандат за промяна, за опазването на климата и околната среда, за социална и демократична Европа. Точно това искам да постигнем“, отклони Келер темата на разговора.