БСП има потенциал да играе важна роля, но в момента е просто удобен противник на ГЕРБ, а не истинска опозиция. Това заяви Татяна Дончева, лидер на Движение 21 и бивш член на левицата, в предаването "Лице в лице" снощи по бТВ.

"Трябва далновидно ръководство, със страгегическо мислене, тактически усет и разбиране, че трябва да събере най-доброто от това, с което БСП разполага, а не да интриганства в името на това да запази позициите си", описа тя бъдещият лидер на левицата.

Вътрешните конфликти са имали ключов ефект върху резултата на БСП, добави тя. 

"БСП беше длъжна да победи ГЕРБ, защото България не може да живее твърде дълго време в това статукво, под знака на простотията, кражбата и лъжата", отбеляза тя за изборите.

Според нея обаче на българите ни харесва да живеем така:

"Аз знам, че българите харесват това статукво, независимо какво говорят за ЕК, за мониторинга, за пред чужденците, "за да не се изложим", но истината е, че на българите това статукво много им допада."

Според нея електоратът на левицата вече е изключително застарял и много от тях не са отишли да гласуват, защото буквално "са немощни".

"Не може ядрото на партията да не може да ходи. Това не се дължи на Нинова или на Миков, а на проспаното време по времето на Станишев, но така или иначе следващото ръководство трябва да решава този въпрос", добави Дончева.

Трябва лидер, който да решава тези проблеми, а не да създава измислени интриги и битки, каза още тя.

Дончева отбеляза, че е голяма грешка да се ползва Елена Йончева, за да "елиминира Станишев", но отбеляза, че и той носи вина за сегашната ситуация:

"Сергей Станишев измисли практиката да бъдат изчиствани листите от негови конкуренти, това се отнасяше не само за "Позитано"20, но и за регионите. Така БСП остана без потенциални кандидати за кметове в областните и малките градове. В продължение на години бяха намачкани няколко ръководства на младежки организации, не ги оставиха дори да си изберат те лидер."

И отбеляза, че Нинова в момента се опитва да прекъсне мандата не само на себе си, но и на областните лидери на левицата, които по устав са фиксирани на определен срок и определен брой мандати, а те няма да искат това.

"Ниската избирателна активност на България на фона на високата в ЕС е благодарение на това, че България отдавна се движи 6-7 години по-назад от Европа", отбеляза още тя.