Двеста коли чакат пред бензиностанция в западната част на Венецуела.

"Чакаме цистерната от два дни", казва ядосано Луис, шофьор на такси от град Сан Кристобал, разположен на час и половина от колумбийската граница.

Причината е недостигът на бензин, който засегна някои щати на латиноамериканската страна, информира Франс прес, цитирана от БТА. Венецуела има най-големите залежи от петрол в света, но е подложена на американско ембарго върху суровия петрол. 

"Погледнете, няма бензин. Всички тук чакаме горивото да пристигне", казва шофьорът, описвайки мащаба на проблема.

Пред него има стотици коли, чиито шофьори, също като Луис, са прекарали нощта на задните седалки, за да са сигурни, че няма да изпуснат реда си, когато пристигне камионът цистерна. 

Същата сцена се повтаря пред десетки венецуелски бензиностанции от близо седмица, най-вече в западните щати Сулия и Тачира, където се намира Сан Кристобал. Така е и в източния щат Боливар, разказват кореспондентите на Франс прес. В столицата на Сулия, Маракайбо, която е силно засегната от прекъсвания на електрозахранването, Ариани Каруйо обяснява, че "не може да отиде на работа, нито да заведе дъщеря си на училище, тъй като няма бензин".

Във Венецуела бензинът не достига, но петролът е в изобилие. Страната разполага с най-големите доказани находища от над 300 милиарда барела.

Бензинът, който е под държавен монопол, е "почти безплатен", обяснява пред Франс прес икономистът Хесус Касике. Доказателството - в супермаркета едно яйце струва 933 боливара (около 15 евроцента) или сума, която ще е достатъчна, за да се закупят... 93,3 милиона литра бензин.

"Как става така, че бензинът е толкова евтин? Това е заради галопиращата инфлация и цената на бензина, която остана стабилна", заяви пред Франс прес директорът на института Економетрика Хенкел Гарсия.

Той подчертава желанието на правителството на Николас Мадуро да поддържа някаква форма на социален мир, задържайки цените на бензина. 

Само че венецуелският петролен сектор, който е управляван от национална петролна компания Петролеос де Венесуела (PDVSA), е в много лошо състояние, което обяснява отчасти липсата на бензин в момента.

На фона на икономическата криза (брутният вътрешен продукт вероятно ще се понижи с 25 процента тази година, според прогнозите на Международния валутен фонд) производството на петрол, което осигурява 96 процента от приходите на Венецуела, "е намаляло значително", твърди Хесус Касике. Преди 10 години страната произвеждаше 3,2 милиона барела на ден. През април производството е било само 1,04 милиона барела на ден, според ОПЕК.

В петък лидерът на опозицията Хуан Гуайдо обвини правителството на президента Николас Мадуро, че е унищожило петролната индустрия на страната с "корупцията, нехайството и апатията си".

Към вътрешните трудности се добавят и новите американски санкции срещу Венецуела, целящи да повишат натиска върху Николас Мадуро. Вашингтон иска той да се оттегли от поста си в полза на Гуайдо.

На 28 април САЩ наложиха ембарго върху венецуелския петрол, което забранява на всяка американска компания да купува петрол от Петролеос де Венецуела или филиалите й и на всяка чуждестранна компания да използва американската банкова система при сделки по закупуването на венецуелско черно злато.

Така Венецуела не може да изпраща суров петрол в САЩ, за да го рафинира, а й е "много по-сложно да внася продукти като разтворители (предназначени за рафиниране на петрол - бел. ред.), които преди това идваха от американския пазар", каза Хенкел Гарсия.

Недостигът на петрол обаче не засяга Каракас, подчерта той, тъй като "правителството винаги е имало склонност да фаворизира столицата от страх да не избухне социално недоволство”.

Инфлацията във Венецуела през 2018 г. е била 130 060 процента, а между 2013 и 2018 г. икономиката се е свила с 47,6 процента, сочат данните, огласени от централната банка на страната - първите, които тя публикува от три години, предаде Франс прес.

Според банката през 2016 г. инфлацията е била 274,4 процента, през 2017 г. - 862,6 процента, а през 2018 г. - 130 060 процента. Тези данни са доста по-различни от числата на Международния валутен фонд (МВФ), който изчисли инфлацията във Венецуела за миналата година на 1 370 000 процента, отбелязва АФП.

За 2019 г. МВФ прогнозира инфлация от 10 000 000 процента.

Спадът в брутния вътрешен продукт е изчислен до третото тримесечие на 2018 г.

Централната банка обяви също, че през 2018 г. износът на петрол, който осигурява 96 на сто от приходите на страната, е спаднал до 29,81 милиарда долара.

Приходите от този износ са възлизали на 85,603 млрд. долара за 2013 г. и на 71,732 млрд. долара за 2014 г., когато цените на петрола се сринаха и избухна икономическа криза във Венецуела.

Въпреки повишаването на цените след 2016 г. драматичният спад на производството на петрол във Венецуела възпрепятства увеличаването на приходите.

По официални данни предлагането на венецуелски петрол, което преди десет години беше 3,2 милиона барела дневно, през април е бил 1,03 милиона барела на ден.

Преди три години лоялната на чависткия режим централна банка престана да публикува данни, без да посочи причина.