Високият холестерол често притеснява хората, тъй като се свързва с риск от инфаркт и инсулт. Преди да предпишат медикаменти, лекарите обикновено съветват пациентите да променят начина си на хранене. Определени храни помагат по естествен начин за понижаване на нивата на "лошия" холестерол. Сред тях са богати на фибри и полезни мазнини продукти, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на американски специалисти. 

За да се противодейства на високия холестерол, е важно хората да съблюдават какви храни консумират, напомня сайтът Харвард хелт. 

Експертите препоръчват употребата на хранителни продукти, съдържащи разтворими фибри, които се свързват с холестеролните частици и допринасят те да бъдат изведени от тялото, вместо да запушват артериите. 

Изследване показва, че приемът на приблизително 30 г. разтворими фибри дневно помага за намаляване с 18 процента на нивата на липопротеина с ниска плътност или т.нар. "лош" холестерол. 

Харвардските специалисти препоръчват също да се консумират храни, богати на ненаситени мазнини.

"Нездравословно е от храненето напълно да се изключват всички типове мазнини. Важно е наситените мазнини да се заменят с ненаситени. Те повишават нивата на липопротеина с висока плътност, известен като "добър" холестерол и съответно намаляват запушването на артериите", пише Харвард хелт. 

От сайта препоръчват следните храни за естествено понижаване на нивата на "лошия" холестерол:

1. Овесени ядки - отличен източник на разтворими фибри, които улесняват извеждането на холестерола от тялото.
2. Ечемик и други пълнозърнести продукти - допринасят за понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания и също са добър източник на разтворими фибри. 
3. Бобови култури - друг отличен източник на прочистващи холестерола разтворими фибри.
4. Патладжан и бамя - нискокалорични зеленчуци, богати на фибри. 
5. Ядки - изследвания показват, че консумацията на ядки допринася за понижаване с 5 процента на нивата на "лошия" холестерол. Експертите препоръчват да се избягват осолени и захаросани ядки.
6. Растителни масла - естествените масла съдържат ненаситени мазнини, които помагат за понижаване на холестерола. 
7. Ябълки, грозде, ягоди и цитрусови плодове - включвайте тези продукти в менюто си, за да увеличите приема на разтворими фибри. 
8. Соя - изследвания показват, че консумацията на 25 грама соев протеин дневно понижава с между 5 и 6 процента нивата на "лошия" холестерол.
9. Мазни риби - съдържат ненаситени мазнини, които спомагат за прочистване на холестерола. 

БТА