Днешният ден с показанията на основния свидетел срещу Цветан Василев - Бисер Лазов, бе достоен за материал в „кафявите“ медии, които рязко обърнаха отношението си към банкера за една нощ. А именно - пълен с подробности за дрехи, пердета и харчове за самолети и палати, от които пък целта явно е на средния читател да му призлее.

От първия ден, в който води монолога си изявление*, Бисер Лазов защитава най-общо една теза: че всички над 150 дружества, ръководени от Василев, макар и несвързани "на хартия", са били обединени във Фирмата. Така нарицателно той описва бизнес империята, която е имала само една каса, всички пари кеш са постъпвали в нея и само един шеф се е разпореждал - Цветан Василев.

Регистрираните десетки и десетки нови дружества пък са получавали мълниеносно кредити от КТБ, а после - със задължителното условие да се мине през поне една фирма посредник - тези кредити са се наливали във Фирмата. Оттам вече Василев се разпореждал с паричните средства като със свои. 

Така в структурираното си изявление, което вече дни наред чете, Лазов днес се спря на парите, които са отивали за лични нужди на семейството на Василев и 100% имали краен източник - банката. Те се отбелязвали в отчета, който му подготвяли само за него с гриф "ЦВ". Парите са отивали за техни лични покупки, пътувания, за домакинство и т.н. Фирмите на семейството, в които акостирали парите от КТБ, били "Тръст Василеви" ООД, "Инвест мениджмънт" и др., както и едноличното дружество на Василев през всички години - "Фина Ц" ЕООД.

Към 20 юни 2014 г. (датата на "падането" на банката, б.р.) според думите на Бисер Лазов в позицията "ЦВ" са записани всички похарчени от семейството пари през годините - точно 77 838 963,21 лв.

В предните си показания той изреди другите направления, които се изисквали непрекъснато нови кредити - за лихви, погасителни вноски и погасяване на стари кредити. Също така кредити за вдигане на капитала на банката, за осигуряване на заеми към нея под формата на подчинен срочен дълг, за осигуряване на суми за касата на Фирмата, както и суми за оправяне на липсата в Главната каса на КТБ.

"Всички тези направления имат един общ характерен белег: при никое от тези употребявания на паричните средства от банковите кредити обективно няма възможност те да бъдат върнати. Тъй като те не се трансформират в имущество, в някаква инвестиция, която - от използването й, или от реализация на имуществото - да има възможност кредитът да се върне. Средствата по описаните направления – късо и просто казано – просто се похарчваха“, каза днес главният счетоводител, който е работил за Василев 16 години до фалита на КТБ.

Днес той се концентрира върху перото на харчове "ЦВ" и обвини бившия си работодател и в данъчни престъпления. Защото... 

"... Както всеки бизнесмен, когато се усети с достатъчно възможности, така и Василев най-напред си построи къщата на неговите мечти.

При постъпване на работа при него и в първите години споделяхме много неща, в това число и мечтите си. Василев сбъдна мечтата си да си построи собствена къща. След това сбъдна мечтата си да си притежава и собствен самолет", отбеляза счетоводителят.

Бисер Лазов (в средата) влиза да свидетелства на поредното заседание днес. Пред него е обвиняемият Красимир Хаджидинев от KPMG, а в гръб - Цветан Гунев от БНБ.

Така се започнал строежът на дома им в кв. "Бояна". Но за разлика от началото, когато сем. Василеви го финансирали "по стопански начин" - с лични средства, в една неделя на 2008 г. това се променило, защото шефът му звъннал. Разпоредил някое от дружествата им, регистрирано по ДДС, да послужи за проекта построяване и обзавеждане на къщата. 

Било избрано "Никс трейд 08" ЕООД, регистрирано на шофьора на фирмата и после прекръстено на "Инвест мениджмънт".

"По счетоводни данни от дружеството "Никс трейд 08" (впоследствие "Инвест мениджмънт") разходите по изграждане и обзавеждане на къщата възлязоха общо на над 12 млн. лв. Съответно беше поискан и възстановен от бюджета ДДС - за разходите по строителството и извършеното впоследствие обзавеждане", каза днес Лазов.

А семейството само плащало наем.

Дори възникнал скандал с Антоанета Василева (професор и преподавател по икономика в УНСС, б.р.), защото, след като той станал Мистър Икономика 2011, в "24 часа" излязла статия, че Мистър Икономика практически живее в офис. Василева ги нахокала, че той и мъжът й са дали поводи да ги злепоставят, но Василев доблестно защитил подчинения си - че разпореждането за къщата е било лично негово и решението "проектът" да се води на фирма е също негово.

"След това обаче тази практика – личните разходи да бъдат отчитани като разходи на фирмата – в лицето на отделни дружества – продължи, вместо да бъде прекратена, както би било логично за повечето нормални хора", заключи днес Лазов.

Така се появил списък с най-лични покупки, с които новоназначено лице - иконом на семейството, вече идвало в касата на "Фирмата" и те били осребрявани. Резулирала ги с "ок" само Антоанета Василева.

"Тези списъци понякога ставаха повод за клюки и шеги мегжду колеги от фирмата, тъй като в тях се описваха всички покупки. Там присъстваха пердета, чорапи, храни, напитки, препарати, лична козметика, да не стигнем до...

По този повод споделих на Василев, че инфомация от личен и интимен характер на жена му и дъщеря му става достояние на по-широк кръг хора", загрижено отбеляза днес Лазов.

 В резултат списъкът с най-лични харчлъци за осчетоводване продължил да пристига, но... само последната страница, резолирана с "ок" от Василева-старша.

Лазов си спомни и покупката на самолет "Лиърджет" за над 10 млн. долара, пак с пари, които според него са с краен произход: кредити  от КТБ.

"Става дума за истински самолет, който можеше да лети с до 8 пътници и 2-ма души екипаж", поясни на съда Лазов.

А покрай едната от вноските за самолета - пак с пари от банката, били осчетоводени и 7200 евро за дрехи на професор Василева от магазин в Солун.

Лазов не пропусна да спомене и жилище на съпругата на Василев край Южния парк, което той й купил в сградата "Ред епъл", спомни си паметливият свидетел.

Архитектът от Виена

В тренда на актуалните в обществото апартаментски теми Лазов се разпростря и върху жилището на фамилията над бившия ресторант "Кристал", спомняйки си детайли до стотинка.

Фамозният апартамент днес стои пуст и се руши.

Апартаментът на "Кристал". Снимки Веселин Боришев

Та, за него Василев наел световноизвестния австрийски дизайнер Йозеф Гьобел. За неговите услуги било извършено едно плащане на 25 януари 2013 г. в размер на 990 602,97 евро  и второ за 567 004,95 евро. Средствата по думите на свидетеля било лесно да се проследят - те идвали от отпуснати банкови кредити от КТБ съответно на 2 януари и 4 юни същата година.

Загрижен, още тогава счетоводителят попитал Василев защо са толкова скъпи тези услуги и дали тези австрийци са наистина толкова добри - няма ли кой да изпълни добре обзавеждането и в България...

Но той му казал, че този дизайнер е много търсен поначало и за да го ангажираш, е необходимо месеци наред да бъдеш записан. А контактът му с Гьобел започнал още при изграждането на къщата в Бояна - екипът от австрийци дошъл при него, след като приключили при бившия президент на Украйна Виктор Янукович.

Самият Гьобел пък негласно се интересувал откъде Василеви имат такива пари, за да строят подобни имоти (на което съдебната зала със смях предложи колективно - че е можел да откаже поръчката от доблест).

После в публиката се чуха предложения към тримата прокурори, които по цял ден слушат показанията: и срещу Йозеф Гьобел - както срещу Елена Йончева, Радосвета Василева и др., да бъде образувано дело за пране на пари, защото е харчил средства от КТБ.

---

* Бел. ред. - Твърденията в изявлението на Лазов цитираме засега без отсрещна гледна точка именно заради формата, под която са направени. Той води монолог и никой до момента в рамките на съдебното следствие няма възможност да оборва, оспорва или да му задава насрещни въпроси за факти и обстоятелства.