Ремонтът в Зона 2 на центъра на София няма да бъде връщан отново, съобщи днес столичната кметица Йорданка Фандъкова. 

Става дума за района на бул. "Граф Игнатиев", площадите "Славейков" и "Гарибалди" и ул. "Солунска".

След обстоен преглед вчера Фандъкова е приела работата на "Джи Пи Груп", въпреки множество дефекти по изпълнението й. За тях ще бъде наложена максималната глоба от 10%, които са за "недобре изпълнени дейности на общо 15 дка" от 40-те декара площ, която строителната фирма ремонтира в столицата вече над година.

"След края на ремонта по "Граф Игнатиев" се появи нов проблем - на 40 декара ремонт, около 15 са с дефекти. Наложени са глоби на изпълнителия и проектанта. Глобата е над 300 хиляди лева (общата, бел. ред.). Приемаме за завършени строителните дейности, но също така се констатира незадоволително качество. Неустойката е 109 хиляди лева. Общият размер на глобата е 290 хиляди лева (за "Джи Пи Груп", бел. ред.)", каза Фандъкова.

Настилката е недобре оформена и завършена, фугите са на места с различна големина, на други пък са недостатъчни. Ще бъде наложена и глоба от 57 хил. лв. за повредени дървета, както и 3000 лв. за лошо почистване на обекта. Проектантът пък ще бъде глобен с максималната неустойка от 10%, или 35 хил. лв.

Пътеката за незрящи на "Гарибалди", която би отвела човек с нарушено зрение във фасадата на сграда, ще бъде единственото, което ще се ремонтира веднага. Фандъкова обаче припомни, че от "Джи Пи Груп" са заложили гаранция от 603 хил. лв. като гаранция в началото на ремонта, и половината от тази сума ще остане по време на 8-годишния гаранционен срок за оправяне на новопоявили се дефекти.

След два месеца ще дойдат и новите ограничители по дължината на трамвайната линия, с които се бориха столичани през последните месеци. 

Няма обаче да се наложи глоба за пресрочване на изпълнението на проекта, който трябваше да бъде завършен за 300 дни, но в крайна сметка отне 386, първо заради "температури под 5 градуса" през зимата, после заради дъждовни дни през пролетта, по думите на надзорника на ремонта инж. Тодор Тодоров.