Загубата на БСП е сред най-интересните резултати на европейските избори. БСП ще си обсъжда вътре проблемите, ще се карат разни крила, ще си разглеждат и преразглеждат кампанията и как са сбъркали тук или там. Но в загубата им има и по-дълбока причина. БСП долови, че България има нужда от някакво ново начало, някакво рестартиране. Написа и програма, която кръсти Визия за България.

Дотук добре. БСП обаче не прави и най-малък опит да промени себе си. За да спечели избори, БСП трябва да промени първо себе си. И не да смени един лидер с друг, да сложи няколко млади лица начело, а да се промени дълбоко. Това започва от миналото. Това ще е най-болезнената промяна и ще засегне твърдия и електорат, но без да преосмисли миналото си, няма как да мръдне напред, просто, хората ще си умират и БСП ще губи.

Твърдения от типа, че нямаме нищо общо с атентата в "Св. Неделя", Народния съд, Белене, Ловеч и другите лагери, зависимостта от СССР, преименуването на турците и други отрицания от този род само вредят. Вредят дълбоко. Няма как БСП да вземе активите от миналото, пък да загърби кървавите пасиви. Политици по света поднасят извинения за търговия с роби и колониална политика отпреди 100 и 200 години, няма как БСП да продължи с к'вот било, било.

Не само това, БСП обича да навира тежкото си минало в очите на хората. След като встъпи в длъжност, Корнелия Нинова поведе елита на партията да слагат цветя на паметника на Тодор Живков! Един напълно неграмотен диктатор, който до края на живота си не можа да се научи да произнася думата социализъм и който поиска да подари България на СССР! Цветя!

БСП трябва да се оправи и с просъветското си минало както и със сегашното си отношение към Русия. Проруският сантиментализъм няма как да я докарат до където и да било. Русия е корумпираща сила, износът за Русия е миниатюрен, а енергийната ни и вносна зависимост са огромни. Преглътнете Ленин, Евтушенко и Путин, бъдете реалисти. Хората искат глас, западноевропейски стандарт на живот, искат да пътуват, искат да изучат историята си, не да им бъде постоянно подменяна с нелепа пропаганда. Заявете, че сте против намесата на руските тролове във вътрешните работи на тази държава.

Заявете, че просперитетът на България не зависи от това дали Газпром ще направи отстъпка на Румен Овчаров или някой негов заместник, обявете се за намаляване на зависимостта от Русия. Най-вече своята собствена зависимост. Не изпадайте в некомпетентното енергийно и икономическо поведение на Първанов. Не може във Визията си да казвате "сътрудничеството с Русия трябва да има за приоритет икономиката и енергетиката; политиката на противопоставяне и икономически санкции, провеждана от Европейския съюз, е непродуктивна, следва да бъде ревизирана и заменена с политика на диалог и взаимно уважение", а да не споменете и дума за Крим. Откъде накъде ще печелите избори с откровено незачитане на международното право? 

Накрая, освободете се от постоянното вайкане как страната се стопявала, младите си тръгвали и как вие ще ги върнете. Ами няма да ги върнете. С руски газ ли ще ги върнете? Или с Белене? Или с възраждане на Кремиковци? Или с истерии за Истанбулската конвенция, Стратегията за детето и норвежките крадци на деца? Съвземете се. Ще ги върне оня, който помогне на развитието на новите индустрии, който създаде по-добра среда за предприемачите, който убедително предложи по-добро образование, който гарантира по-дълбоките връзки с проспериращия свят.

На първо време хвърлете вашата Визия за България в кошчето, това е обидно неграмотен документ, напишете визия за БСП и я кръстете Vergangenheitsbewältigung. В български тази дума я няма, но все пак това е езикът на Маркс. Тогава може да станете реална политическа сила. Успех!

С разрешение на автора препубликуваме този текст от профила му във Фейсбук.

______
*Oсмисляне на миналото