"Челси" е на върха в турнира Лига Европа след победа с 4:1 на финала над "Арсенал" на Олимпийския стадион в Баку. 

След нулево първо полувреме, бившият играч на "топчиите" Оливие Жиру огорчи предишния си отбор в 49-ата минута. В средата на втората част "сините" нанесоха бърз двоен удар с попаденията на Педро в 60-ата и Еден Азар в 65-ата от дузпа.

Алекс Айоби върна надеждите на "артилеристите" в 69-ата, но за кратко. Азар с втория си гол в 72-ата сложи край на спора. "Челси" доминираше след почивката и напълно заслужено триумфира.

Лондонският сблъсък бе знаков за няколко големи фигури. Това бе последният мач в кариерата на вратаря на "Арсенал" (и бивш на "Челси") Петер Чех. Стражът обяви, че се отказва в ранната пролет.

Може би за последно пък синия екип облече Еден Азар, който има оферта от "Реал" (Мадрид). Въпреки победата неясна е съдбата на треньора на "Челси" Маурицио Сари.

"Арсенал" пропусна възможността да хване последния влак за Шампионската лига и отново ще участва в Лига Европа. "Челси" вече си извоюва това право от Висшата лига.

"Артилеристите" имаха по-опасните атаки през първите 45 минути, но най-чистата възможност се откри пред Емерсон в 34-ата, когато Чех се намеси след диагонален удар. Малко след това и Жиру пробва чеха.

"Челси" сякаш пазеше оръжията си за втората част и започна да ги употребява още от първия сигнал. Жиру бе точен в 49-ата минута от трудна ситуация с глава, малко след като пропусна.

Голът сериозно наклони везните. Не след дълго стана 2:0 с хубава атака и точен завършващ удар на Педро. Бързо последва и дузпа, отсъдена от италианския съдия Джанлука Роки (заключителен мач и за него) за нарушение срещу Жиру. Азар направи аванса класически от 11-те метра. 

Айоби намали със залп (горе). Нямаше драма като в Шампионската лига обаче - Азар намери начин да се сбогува подобаващо с "Челси" - стига трансферът в "Реал" да бъде финализиран. 4:1.

До края можеха да паднат още голове - и в двете врати.

Така "Челси" грабна шестото си европейско отличие и второ в Лига Европа след сезон 2012-2013.