Хиляди хора - австрийски знаменитости, личности от Формула 1 и от други спортове, се простиха с Ники Лауда. Трикратният световен шампион почина миналата седмица на 70 години заради усложнения от пневмония и вчера беше погребан.

Във виенската катедрала „Св. Стефан” дойдоха Ален Прост, Нелсон Пикет, Жан Алези, Герхард Бергер, Нико Розберг, Жан Тод, Дейвид Култард, 5-кратният първенец и актуален №1 Люис Хамилтън, неговият бос и бивш партньор на Лауда в "Мерцедес" - Тото Волф... Друти пилоти и шефове от Ф1.

Люис Хамилтън

Също така Арнолд Шварценегер, звезди от ските, лица от политиката, културата и обществения живот.

Арнолд Шварценегер

Ковчегът с тялото на Ники пристигна, придружен от полицейски ескорт и бе пренесен от носачи, последвани от неговото семейство. При влизане в катедралата се чу звън на камбани.

Съпругата на Лауда - Бригит, заедно с двама от синовете му, постави състезателната му каска върху ковчега. Той беше обграден от венци и цветя, а до него беше поставена снимка.

Върху ковчега личеше и една от фамозните червени шапки на Лауда, каквито той носеше, за да прикрива белезите, останали му от катастрофата през 1976 г., когато едва не загина.

Вдовицата Бригит и двама от синовете на Лауда.

Последва публична литургия и погребение, което бе само за най-близките. 

За първи път в „Св. Стефан” се отдаде подобна чест на спортна личност, като в предишни случаи такова отношение са получавали архиепископа на Виена - кардинал Франц Кьонинг и принцът на Австро-Унгария Ото фон Хабсбург.

Босът на тима на "Мерцедес" Тото Волф.
Австрийската поп звезда Андреас Габелер и бившият световен шампион във Формула 1 Нико Розберг.