15 души са задържани днес при мащабна акция на ГДБОП и жандармерията в Монтана, която започна тази сутрин. Акцията е под контрола на Специализираната прокуратура, съобщиха от държавното обвинение.

Близо година е отнело разследването върху криминалния контингент, който се е занимавал с рекет, палежи, разпространение на наркотици, съобщи в Монтана зам.-главният прокурор Иван Гешев, цитиран от БНР.

"С лицата се работи. Проведени са над 25 претърсвания на различни обекти. Иззети са наркотични вещества, различни парични суми, хладно оръжие и други доказателства, които касаят разследването. В рамките на следващия ден ще стане ясно кои и колко лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност", каза той.

Сред задържаните в София е и Мартин Антов от Монтана, свързан с делото „Килърите 2“. Към момента за Антов няма повдигнато обвинение, уточни Гешев. ("Килърите 2" бяха обвинени за ОПГ, извършила грабеж в София през 2012 г., която била ръководена освен от кикбоксьора Антов, и от Владимир Янев - Вальо Борлеца, б.р.). 

„Знае се, че зад групата стоят жена и известна охранителна фирма, която се занимава с тормоз над земеделски производители“, обясни той.

Зам.главният прокурор срещу корупцията напоследък буквално "блика" медийно при всевъзможни операции на Специализираната прокуратура, макар номинално тя да се оглавява от друг. През март обаче Гешев обяви че "99,9" няма да участва в надпреварата за нов главен прокурор, която стартира още през лятото.