Унгария неочаквано обяви окончателен отказ от новата административна съдилищна система – планирана реформа, която създаде притеснения за независимостта на правосъдието, предаде Ройтерс.

Промените бяха предложени от управляващата националистическа партия ФИДЕС и бяха в основата на конфронтация с ЕС, който сметна, че някои от реформите на премиера Виктор Орбан заплашват демокрацията и върховенството на закона.

В друг жест към традиционните европейски съюзници ФИДЕС за първи път се отказа да обедини сили с италианския вицепремиер Матео Салвини и неговата евроскептична група в новия Европарламент. Смята се, че стъпките са насочени към размразяване на членството на ФИДЕС в Европейската народна партия.

Унгария одобри в края на миналата година закон за създаването на съдилища под директния контрол на правосъдния министър, което според критици на инициативата щеше да позволи политическа намеса в правосъдието.

По думите на началника на кабинета на Орбан Гергей Гуяш отказът се дължи не на несъответствие с евростандартите, а на неоправдан дебат в Европа, който поставил под въпрос независимостта на правосъдието.

ФИДЕС, спечели убедително евроизборите в Унгария с над 52% на фона на спекулации за предстоящ съюз със Салвини, чиято крайнодясна „Лига“ също се класира първа на вота в Италия (34,3 на сто).

„Уважаваме италианския вицепремиер, италианското правителство и резултата, който направи „Лига“ най-силната партия в Италия след изборите за ЕП“, каза Гуяш на пресконференция днес. „Въпреки това не виждам особен шанс за сътрудничество на партийно ниво или в обща парламентарна група“, посочи той и допълни, че групата вече има хора, с които Унгария не може да работи, съобщава БНР.