Проверката на ремонта на бул. "Граф Игнатиев" е установила дефекти като неправилно подредени павета и дефектни фуги, но те "не пречат на движението в града". Това заяви председателката на групата на ГЕРБ в Столичен общински съвет Малина Едрева днес.

Тя уточни, че предвидената гаранция от 8 години и задържаните по решение на кметицата Йорданка Фандъкова средства ще позволят да се оправят проблемите.

"Там, където има дефектни фуги, счупени плочки и некачествено изпълнение, там изпълнителят ще си свърши работата", заяви тя. "В рамките на това време фирмата изпълнител има ангажимент да отстранява всички дефекти по извършената дейност."

Опозицията в СОС днес в лицето на БСП скочи яростно на ГЕРБ-ерите заради приетия вчера ремонт на Зона 2 в София. Фандъкова обяви вчера, че налага максималните санкции за нарушенията на изпълнителя - "Джи Пи Груп", които общо са 290 000 лв, и че дефекти има в 15 дка от общо 40-те, които се ремонтираха повече от година.

Според БСП санкцията била само 106 000 лв.

"Призовавам общината преди да пристъпи към замазване на този ремонт тихомълком, да си посипе главата с пепел, да излезе пред столичани, да каже истината, да наложи конкретни санкции и корекции, защото това е недопустимо - да подминем така този въпрос и всички да се спъваме във фугите", заяви Калоян Паргов, лидер на групата на БСП в общинския съвет.

Заместничката му Милка Христова пък поиска да разбере дали наложените 106 хил. лв. санкция ще бъде единствена. От ГЕРБ продължиха да настояват, че проектът е готов за експлоатиране.

Едрева обясни и казусът с настилката за незрящи, която завършва в стена - според експертите това е "сигурно пространство" и води до безопасност. 

Николай Стойнев, зам.-председател на СОС и на групата на ГЕРБ пък настояваше, че ремонтът е извършен в срок - въпреки че всъщност бе забавен 86 дни от първоначално предвидените 300 - първо заради ниски температури през зимата, после - заради валежи през пролетта.

"За първи път кметът на Столична община удържа половината от гаранцията в бюджета на Столична община", отбеляза още Едрева. "През цялото време контролът над изпълнението на дейностите беше много голям ,както от граждани, така и от общински съветници и от кмета на София."