Северна Корея е екзекутирала Ким Хьок Чхол - специалния пратеник на Пхенян в САЩ, и четирима служители на външното министерство, подготвяли на работно ниво втората среща САЩ-КНДР през февруари, вменявайки им вина за неуспеха й, съобщи вчера южнокорейски вестник, цитиран от Ройтерс.

Друг високопоставен представител - Ким Йон Чхол, който беше партньор на американския държавен секретар Майк Помпео в подготвителния период на срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун в Ханой, е бил осъден на принудителен труд и идеологическо превъзпитание в провинцията, пише "Чосун илбо".

Смята се, че севернокорейският лидер извършва масирана чистка, за да отклони вниманието от вътрешни вълнения и недоволство, съобщава изданието в Сеул.

"Ким Хьок Чхол беше разследван и екзекутиран през март заедно с четирима служители на външното министерство на летище Мирим", съобщил неназован севернокорейски източник. Петимата били обвинени, че са шпиони на САЩ.

При преговорите преди срещата на върха Ким Хьок Чхол беше партньор на американския специален представител Стивън Бигън. Ким Сон Хе, който работил заедно с Ким Хьок Чхол, пък бил изпратен в политически затворнически лагер.

Шин Хе Йон - преводачът на Ким Чен Ун в Ханой, също бил въдворен в политически затворнически лагер, защото подкопал властта на лидера, като направил критична грешка при превода, съобщи "Чосун илбо".

Сестрата на лидера Ким Йо Чен, която му помагаше в Ханой, също се е снишила по принуда, съобщи вестникът и цитира неназован южнокорейски източник, според когото няма данни за съдбата й след втората среща Тръмп-Ким.
Държавният севернокорейски вестник "Родон синмун" написа вчера, че да се правиш, че почиташ лидера пред други хора, но да мечтаеш за друго, като се обърнеш, е антипартиен, антиреволюционен акт, който заличава моралната преданост към лидера и такива хора няма да избегнат строгата присъда на революцията".

"Има предатели и изменници, които само наизустяват думи на вярност към лидера, но се променят според тенденциите на времето", пише в коментара.

За пръв път от 2013 г., когато беше екзекутиран чичото на Ким Чен Ун, в официалния орган в КНДР се използват такива изрази, загатващи за чистка, посочва "Чосун илбо".

 

Вашингтон отказва коментар

 

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс отказа да коментира съобщенията, че Северна Корея е екзекутирала своя пратеник по ядрените въпроси.

"Няма да коментирам разузнавателна информация по един или друг начин. Мога да ви кажа, че следим ситуацията и продължаваме да сме съсредоточени върху нашата крайна цел, която е денуклеаризация", заяви Сандърс пред репортери в Белия дом.

БТА