При задържания кмет на район „Северен“ в Пловдив Ральо Ралев случаят е сходен с този в „Младост“.

Това каза тази сутрин заместник-главният прокурор срещу корупцията Иван Гешев по БНТ във връзка с ареста на кмета на район „Северен“ в Пловдив, който бе оповестен без повече подробности вчера от държавното обвинение.

Той обаче поясни, че в случая в Пловдив не става въпрос за взимане на пари по този „балъшки“ начин като при „Младост“. Цитатът бил на един от наблюдаващите прокурори по казуса "Иванчева", който навремето казал: "Никой не взима пари по този балъшки начин!"

По думите му в Пловдив нещата са "по-качествено отработени".

„Това, което мога да кажа към момента, е, че подробна информация ще се даде по този случай, когато интересите на разследването позволяват това да се случи. Единственото, което мога да кажа, че - да, към този момент е задържан по реда на Закона за МВР за 24 часа кметът на район „Северен“ в Пловдив, задържани са и други лица“, каза още Гешев.

„Ако правя паралел със случая „Младост“, прокуратурата беше максимално открита по времето на този главен прокурор. В случая „Младост“ се наложи да бъдем на 100% открити и да представим на обществото всичко, което разполагаме. По една или друга причина цялото дело е в медиите. Оказва се, че хората, които професионално ги интересува това нещо, са го прочели, направили са си анализ как да не допускат грешки и са взели мерки да затруднят прокуратурата максимално. Засега не им се получава“, коментира Гешев.

По думите му прекалената публичност на информацията, която беше дадена по случая Иванчава, дори е затруднила работата на разследващите.

"Изнасяхме показно на хора, които имат желание да се обучават как да не допускат грешки", намекна Гешев явно визирайки висока конспиративност на новите обвиняеми около пловдивския случай.

Във всеки един общински град има криминални авторитети, които са свързани по някакъв начин с местната власт, включително и магистратската, заяви за пореден път Иван Гешев. По думите му разкритията на подобни случаи се увеличават.

Относно кмета на Божурище Георги Димов, който продал 80 дка земя край София по малко над 2 лв., той обяви:

"Имаше и един допълнителен бонус - оказа се, че точно има приключила инспекция на Агенция "Държавна финансова инспекция" (АДФИ) точно когато ние влязохме в тази община. Така че сме приложили доклада на АДФИ, където са констатирани множество нарушение."

Днес в Специализирания наказателен съд ще се гледа мярката за неотклонение на Димов, зам.кметицата Габриела Дончева и един младши експерт.

"Ние считаме, че трябва да е задържане под стража, предвид опасността да се въздейства на свидетели и да се продължи тази творческа дейност в общината с печеливш резултат за някои", каза с усмивка Гешев.

Относно иззетите 26 телефона от семейство Арабаджиеви при ареста им в Испания, Гешев заяви, че при изследване са "констатирани връзки с Белград".

"Не е тайна, че има такива връзки и между Баневи - текат чрез защитата им - със същия човек, който се намира в Белград.

Вижте, обемът на работа на прокуратурата през последните години всеки безпристрастен наблюдател ще установи, че е несъпоставим с който и да е предишен период", скромно отбеляза Иван Гешев.