Първите количества втечнен газ от САЩ вече са доставени в България, съобщи министърката на енергетиката Теменужка Петкова.

Американски танкер е доставил втечнен газ от САЩ за България на терминал в Гърция. Тази доставка е на конкурентни цени. Това е важна крачка в либерализацията на пазара, подчерта Петкова.

Тя допълни, че правителството работи целенасочено за либерализация на пазара. 90 милиона кубични метра газ е първата доставка, 59 милиона кубични метра са за втората доставка, която очакваме.

"Това е знакова новина за българската енергетика", посочи министър Петкова.

Американците са заявили инвеститорски интерес и искат да ни доставят 500 милиона кубични метра природен газ за пет години.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов обясни, че разтоварването на кораба с първата доставка американски газ започва от утре - 1 юни 2019 г.

5 милиона кубични метра дневно могат да влязат в България. Според него това ще осигури по-добри цени и условия за българските потребители. Амбицията на страната ни е да се търгува на газовата борса да започне от октомври.

Николай Павлов, директор на "Булгаргаз", увери, че внимателно се следи динамиката на борсовите пазари на природен газ в Европа, за да сверим къде сме ние.

Сделката ще помогне да се иска от Комисията за енергийно и водно регулиране намаляване на цената на газа за третото тримесечие. Прекият резултат от сделката ще се отрази и на крайните потребители.

Брюксел: Това е пример за ЕС в действие

„Европейският енергиен пазар е отворен за тези,които играят по европейските правила“, коментира специално за Клуб Z говорителят на Еврокомисията Даниел Розариу.

Той припомни съвместното изявление на Доналд Тръмп и Жан-Клод Юнкер от юли 2018 г., в което САЩ и ЕС споразумяха да засилят транасатлантическото сътрудничество по енергийните въпроси и да увеличат търговията с втечнен природен газ.

„Днешната доставка е още един пример за Енергийния съюз в действие. Правилата на съюза позволяват захранване на пазара с по-сигурна, по-устойчива и на по-поносима цена енергия за всички европейци“, допълни Розариу.