Три деца са пострадали днес по време на демонстрации на полицията по залавяне на опасни бандити, проведени на един от стадионите в Силистра.

Две от тях са приети за наблюдение в Детското отделение на силистренската болница с малки изгаряния, съобщи директорът на болницата д-р Даниела Костадинова, цитирана от novini.bg. Третото дете обаче е в по-сериозно състояние с изгаряния по гърдите и краката и е закарано в Клиниката по изгаряния в Русе.

Около 11 часа на стадион „Доростол“ в града полицията е извършила демонстрация по залавяне на престъпник във връзка с 1 юни – Деня на детето. Проявата е била заключителна по програма на МВР, която се провежда в детски градини и училища от Дулово, Тутракан и Силистра. На стадиона по време на инцидента са присъствали около 300 деца, а районът се води, че е бил отцепен с оглед безопасността на присъстващите.

Осколка от взривената граната ранява две момченца и едно момиченце от детска градина „Иглика–2“, които са се намирали на разстояние 50 метра от мястото на демонстрацията. Няма опасност за живота им. Двете 6-годишни момченца са получили обгаряния по крайниците, оказана им е спешна помощ и са били освободени. Момиченцето, което също е на 6 години, е транспортирано в Русе, тъй като е с обгаряния между 10 и 20 процента по гърдите, краката и врата, пояснява Нова тв.

Според Новини.бг обаче над 500 деца са наблюдавали демонстрациите на тактическото звено за бързи действия в силистренската полиция. Те били част от детско състезание под наслов „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“, организирано от Областната дирекция на МВР, местната Комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Превантивно-информационния център по зависимости при община Силистра.

Инициативата е заключителен етап на дейностите по националната програма „Работа на полицията в училищата“, в рамките на която децата усвояват модели на безопасно поведение, учат се да уважават и да спазват реда и законите, съобщава още информационният сайт.

Следовател от Окръжната прокуратура в Силистра оглежда мястото на инцидента. Образувано е досъдебно производство по член 338, ал. 3 от НК, който ангажира наказателната отговорност на всеки, който при работа с взривни вещества причини по непредпазливост телесни повреди на едно или повече лица.

Предстои съдебно-техническа и съдебномедицински експертизи да установят причините за инцидента. 

Ето и няколко кадри от детския празник, както и видео:

Кадрите са на фейсбук потребителката Веси Петрова и са придружени със следния коментар:

"Инцидентът... Не снимах пострадалите... Кофти, че продължиха с изпълнението, а имаше 4-5 човека около пострадалите деца, впоследствие дойдоха и още и викнаха линейка... Дано се възстановят бързо дечицата."

 

По-късно се появи и становище на министъра на вътрешните работи Младен Маринов - че отстранява от длъжност и образува дисциплинарна проверка срещу шефа на областната полиция.

Освен това се забранява "употребата на взривни вещества и пиротехнически изделия по време на провеждане на демонстрации на обществени места пред граждани".

Ето и цялото съобщение:

"Със заповед на министър Младен Маринов е образувано дисциплинарно производство на директора на ОДМВР-Силистра ст. комисар Юлиан Караславов и той временно е отстранен от длъжност до приключването му. При провеждане на демонстрация във връзка със състезание „Ваканция, здравей!“ днес в Силистра е възникнал инцидент, при който 6-годишно момиченце е получило обгаряния в областта на гърдите, краката и врата. Оказана му е медицинска помощ и е настанено за болнично лечение. Други две 6-годишни момченца са получили леки изгаряния, които са обработени от медицински екип и децата са освободени. По случая работи Районна прокуратура - Силистра.

По разпореждане на главния секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов ГД „Национална полиция“ започва проверка за изясняване на всички обстоятелства и причини, довели до инцидента. Със заповед на министъра на вътрешните работи Младен Маринов се забранява употребата на взривни вещества и пиротехнически изделия по време на провеждане на демонстрации на обществени места пред граждани."