Когато президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигне следващата седмица на второто си посещение във Великобритания, той ще види една разбунена заради "Брекзит" страна и ще се срещне с една претърпяла политическо поражение министър-председателка. Очаква се обаче "Брекзит" и Тереза Мей да бъдат категорично изтласкани на заден план, докато Тръмп се наслаждава на пищността и блясъка на държавното си посещение, което включва банкет с кралицата.

По програма президентът на САЩ Доналд Тръмп ще прекара целия първи ден - понеделник, от тридневната си визита във Великобритания с кралското семейство, като се започне от церемонията по посрещането му и се стигне до неофициалния обяд с кралица Елизабет Втора.
Съпругата на Тръмп Мелания ще пие следобеден чай с престолонаследника принц Чарлз, а в понеделник вечерта ще има държавен банкет.
Докато президентската двойка, а вероятно и други роднини, присъстват на банкета в Бъкингамския дворец, в центъра на Лондон стотици протестиращи планират алтернативен "народен банкет" на неколкостотин метра оттам, на Площада на парламента.
Кралската пищност и масовите протести вероятно ще са основните акценти, към които ще е насочено вниманието на това държавно посещение, което по думите на посланика на САЩ в Лондон Уди Джонсън е "номер едно в списъка с желания на Доналд Тръмп".
Британският вестник "Гардиън" коментира, че Тръмп "ще доведе своя версия на кралски двор", след като американски медии съобщиха, че към него във Великобритания ще се присъединят дъщеря му Иванка, синовете му Доналд-младши и Ерик със съпругите си.
Във вторник Тръмп ще се срещне с Мей и други британски политици и ще присъства на бизнес форум.
В сряда той отново ще се срещне с кралицата и с Мей на зрелищна церемония в южния град Портсмут за отбелязване на 75-ата годишнина от Деня Х през 1944 г., когато 160 000 британски, американски, френски и други войници от съюзническите сили извършват десант в Нормандия, в окупираната от германците Западна Франция през Втората световна война.

"Мисля, че той изпитва дълбоко уважение към кралицата и монархията", каза за ДПА Клода Харингтън, експерт на политиката на САЩ от университета "Дьо Монфор" в централния английски град Лестър.

"А ако погледнете подробно какво включва това държавно посещение... то ще е доста внушително, имайки предвид отбелязването идната седмица в Портсмут на годишнината от Деня на десанта", добави тя.

"Ще има 26 вида самолети на кралските ВВС, 11 кораба от кралските ВМС, ще има банкет с кралицата в Бъкингамския дворец, оръжейните салюти, всички тия неща. Това естествено е стандартна практика за гостуващи държавни глави, но той ще се радва, че това е специално за него", каза Харингтън.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин каза, че няма да присъства на банкета в понеделник, защото смята, че Мей "не бива да разпъва червения килим за държавно посещение в чест на президент, който се отказва от жизненоважни международни договори, подкрепя отрицанието на климатичните промени и използва расистка и женомразка реторика".
Лондонският клон на Похода на жените (Women's March) и други женски сдружения са съорганизатори на "народния банкет". Те приканват хората "да се обединят с любов и съпричастност, да отхвърлят омразата и разделението".
Американският активист против Тръмп Дон Лесъм възнамерява да покаже своя изработен в Китай петметров робот, изобразяващ лидера на САЩ, седнал на тоалетна чиния, наречен "Пуснете Тръмп по течението" (игра на думи с двойното значение на израза Dump Trump - б.пр.). 
Скулптурата на Лесем показва как президентът на САЩ туитва, докато повтаря тръмпизми като "Вие сте фалшиви новини" и "Аз съм един много стабилен гений".

Балонът бебе, осмиващ Тръмп. Снимка Архив

Протестиращите поискаха и разрешение да използват шестметровия надуваем балон във формата на приличащо на Тръмп оранжево бебе, който пожъна голям успех през миналата година.

"Този балон събра погледите на всички хора, всички медии го отразиха", каза Харингтън.

Тя добави, че все повече жени са против Тръмп, защото по думите й той "символизира отстъплението в гражданските права - правата на жените, гейовете, транссексуалните и други. Отправени са сериозни предизвикателства към някои права на жените, за които си мислехме, че са трайно утвърдени", каза Харингтън, давайки пример с промените в законите за абортите в някои американски щати.

"Така че той наистина въплъщава това отстъпление, и то според мен за много жени. Давам си сметка, че много омъжени американки гласуваха за Тръмп, явно не всички от тях смятат, че той е лош, но другата седмица в Лондон ще се съберат жени, готови за масови протести", заяви тя.

Посланик Уди Джонсън каза за британското радио Ел Би Си, че Тръмп вероятно няма да обърне особено внимание на протестите, а може дори да намери за забавен надуваемия балон Бебе Тръмп.

"Това донякъде е забавно. Със сигурност няма да засегне президента", каза той.

БТА