Вече няма такива хора, няма такива мъже, джентълмени и коректни. Това са само някои от добрите думи, с които естрадният певец Веселин Маринов описва своя приятел Цветан Цветанов. В емоционално интервю за Дарик радио, Маринов говори с тъга за решението на Бойко Борисов да понижи дясната си ръка от заместник-председател на ГЕРБ в редови член и да отнеме всички негови отговорности в партията след скандала с апартаментите. 

Интервюто с певеца, за когото се знае, че е много близък приятел на Цветанов, е направено ден преди Борисов да обяви, че не иска вече и Веселин Маринов да пее на концертите на ГЕРБ. 

„Знам, че той вече не е това, което беше довчера. Дойде като гръм от ясно небе за мен и за всички мои близки.“, споделя Маринов. 

Той разказа, че последните му срещи с Цветанов са били по време на няколко концерта от предизборната кампания на ГЕРБ. По думите му бившият заместник на Борисов не е казал и дума за решението, което предстои. 

„За мене специално дойде като гръм от ясно небе. Дори за момент спрях автомобила и изпаднах в някакви размисли.“, повтаря естрадната звезда.  

Попитан какво си помислил в първия момент, певецът отговаря: „Ми, колко мръсно нещо е политиката. Едва ли има нещо на този свят, което по-некоректно от политиката.“
Откровеният разговор продължава с въпроса как всичко това ще се отрази на Цветанов като човек. 

„ Той се научи от живота и на удари, на некоректност. Той се научи на много работа. Той има зад гърба си много хора в цялата страна, които знаят колко работи и колко е честен човек. Знам, че за него ще бъде много тежък удар. Това е удар по достойнството му, по неговия морал. И ще го изживее вътрешно трудно. Няма да го покаже пред обществото и пред другите му близки хора, защото е уникален и силен човек. Бих искал да ми вдигне телефона, но не ми го вдига. И го разбирам. За да му кажа да изчезне няколко дни, да се успокои със семейството си, защото няма по-важно от това.“, споделя Маринов.

Певецът се връща към своите първи спомени за Цветанов. Разказва как са се запознали преди години. Трябвало да вземе разрешително от общината за негов концерт в зала 1 на НДК от зам.-кмета по сигурността. Оказало се, че човекът в кабинета, не само че бил самият Цветан Цветанов, но и същият, с когото тичали всяка сутрин и се разминавали в парка без да се познават. Вече обаче не тичали заедно, с тъга признава Маринов. 

"В нашия приятелски кръг всеки избягва да говори с него за политика...Говорим за спорт, семейството и различни неща от личния свят", продължава разказа си Маринов.  „Не забравя добрите си приятели. Останахме няколко, които семейно като се срещнем, гледаме наистина никой да не го занимава с неговите проблеми, защото те не са малко. Той кадрово, структурирано се гради на него цялата партия в цялата държава. Много тежко.“ 

Певецът си спомня с тъга и колко натоварен е бил Цветанов в годините, когато заемаше поста на вътрешен министър. 

„Когато разкри инудванията, „килърите“, отвличанията... Това бяха много страшни години. Беше по цели дни и нощи в кабинета си. Виждах го колко е угрижен как щеше да промени света към по-добро веднага и да има справедливост. Но много пъти съм му казвал, че трябва да успее да се научи, че това е работата му, да не ощетява близките си, семейството си. Какво да кажа, много бързо се забравя всичко... Той се бореше за справдливост, не за целия свят. Той не може да го промени, но просто искаше да възтържествува справдливост. Това се усещаше".

Попитан какво би правил Цветанов, след като вече не е в политиката, Маринов отговаря:

„Той е с толкова голям опит, насъбран през тези 15 години в политиката, че съм убеден, че ще го направи както трябва. Такива качествени хора няма да останат незабелязани“, смята той. 

И завършва:

„На първо място е моралът му, отношението към семейството. За него то е изведено на пиедестал и няма по-важно от това. В днешно време няма такива мъже, джентълмени и коректни.“