Казано по нашенски, песента "Чужденец"... или по-просто - Ausländer, е третият видео сингъл на "Рамщайн" от чакания с трепет 7-и албум. Едноименният на групата диск излезе на 17 май и точно както "черната" класика на Металика от 1991 г. се води в дискографията им и с алтернативното име Untitled. Предният беше Liebe ist für alle da от далечната 2009 г.

Видеото е на компанията "Катапулт" и все повече се доближава до кратък филм - точно като всички клипове на "Рамщайн" в последно време. Режисьор е Йорн Хайтман.

Заглавието, което означава "Чужденец", е достатъчна ирония към "белия човек" и може би - към дискусиите и процесите, които текат в родната им Германия. А може би пък става въпрос за нещо съвсем друго...:

"И когато слънцето залезе,

и си изправен пред чужденки,

е полезно човек да може да бъде разбран."

Ако немският не ви е най-силната страна, превод на английски може да прочетете тук. 

Иначе, като заговорихме за кинематографични видеа, хит сингълът от новия албум със знаковото име Deutschland вече има над 56 млн. гледания само в официалния YouTube канал на берлинчаните. Този епос е 9:22 мин - антипазарен лукс, който не много съвременни банди могат да си позволят. 

Намигването... или по-точно намигванията са ясни - поне няколко от тях са към "чистата" нация.

Видеото на Deutschland беше последвано на 26 април от Radio - на същия режисьор.

Вие мислите, че самото заглавие е територия на "Куин", в която се иска много смелост да "пипнеш"?

Помислете пак...

"Рамщайн" дебютира в German album charts на 24 май, като отбеляза продажби за първата седмица от 260 000 копия. Макар и съвсем "млад", това прави албума най-доброто постижение на бандата за 21-ви век.