Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) задържа 10 български граждани, злоупотребявали с деца онлайн, предаде днес БНТ. Арестите са извършени в цялата страна през април и май т. г. 

Според съобщението педофили упражнявали продължителен тормоз и сексуално изнудване на малолетните си жертви  - български деца на възраст от 7 до 12 години. При обиските са намерени техни снимки голи, които педофилите са получавали с шантаж, използвайки наивността на малолетните.

Полицията е иззела от жилищата на арестуваните електронни веществени доказателства, документиращи престъпната им дейност и терабайти видеоклипове и снимки със сексуално насилие деца, някои от които на възраст под 3 години. 

От началото на годината ГДБОП са задържали 25 мъже на възраст от 22 до 45 години, заподозрени в педофилия, които са се свързвали с деца във Фейсбук и са ги изнудвали за срещи на живо. Заплашва ги лишаване от свобода до 6 години. 

В София, Кюстендил, Благоевград, Варна, Бургас, Враца, Пловдив, Стара Загора, Перник и други населени места са извършени претърсвания и изземвания. В рамките на процесуално-следствените действия са намерени и част от предоставените от децата свои голи снимки на изнудвалите ги педофили.