Президентът на САЩ Доналд Тръмп подкрепи кампанията на Борис Джонсън за следващ премиер на Великобритания и призова всички кандидати да обещаят да повишат разходите за отбрана. Той направи това в интервю за вестник "Сън", цитирано от Ройтерс.

"Смятам, че Борис ще свърши много добра работа. Смятам, че той ще се справи отлично", заяви Тръмп за бившия британски министър на външните работи и едно от водещите лица на кампанията за Брекзит. Джонсън е един от фаворитите за приемник на Тереза Мей начело на Консервативната партия.

В понеделник Тръмп пристига във Великобритания на тридневна държавна визита по покана на кралица Елизабет, след което ще участва във възпоменателни церемонии във Франция, посветени на Втората световна война, и ще посети Ирландия.
Пред "Сън" той допълни, че има други депутати на торите, които са се стремяли към подкрепата му - сред тях обаче не бил министърът на околната среда Майкъл Гоув, който разкритикува позицията на президента на САЩ за Иран. 
Тръмп изрази задоволство и от обещанието на британския министър на външните работи Джереми Хънт за повишаване разходите на Обединеното кралство за отбрана. 

"Обединеното кралство трябва да може да се защитава. Това е прекрасно и много специално място", заяви президентът и отбеляза, че по-високите разходи за отбрана от британска страна биха могли да доведат до увеличаване на износа на американско военно оборудване.

Ройтерс отбелязва, че думите на Тръмп в това интервю представляват учудваща интервенция от негова страна преди държавната му визита следващата седмица. 

Съединените щати искат Великобритания да излезе от Европейския съюз, защото това ще укрепи военния съюз НАТО и ще покаже уважение към резултата от референдума през 2016 г., заяви съветникът на президента Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, цитиран от Ройтерс.

"Предпочитанието на САЩ е Великобритания да изпълни това, което поискаха хората и да напусне ЕС. Това е урок за всеки в триумфа на демокрацията", каза Болтън в интервю пред лондонския вестник "Дейли телеграф".

"Мисля, че това ще ни бъде от особено полза в НАТО да имаме още една силна и независима държава, която ще помогне на НАТО да бъде по-ефективна", добави Болтън. Той каза пред журналисти в Лондон, които му зададоха въпрос за Брекзит, че Съединените щати са извоювали успех, обявявайки независимост от Обединеното кралство, съобщава БТА.