"Гражданин-строител депозира сигнал до министър-председателя, в който сочи, че от него се искат пари за одобряване на определени строителни книжа. За строеж на обект в район "Северен" в Пловдив."

Това каза днес зам.-главният прокурор против корупцията Иван Гешев по повод ареста на кмета на район "Северен"-Пловдив Ральо Ралев и негов помагач.

"След това тази жалба, входирана в МС, е пратена от г-н Борисов на КПКОНПИ. Същия ден - това се развива в рамките на ден, незабавно бе докладвана жалбата на г-н Славчев (КПКОНПИ) от дирекцията, с която работим активно и осъществява оперативни функции по наблюдаваните от нас производства", не пропусна да отбележи Гешев.

60 000 лв. са поисканите неправомерно пари от въпросния предприемач, за да му "мине" проектът, стана ясно още.

Това обаче се е случило след разговори с различни длъжностни лица, не с кмета.

Това обяви на днешния брифинг Иван Гешев.

Както е известно, от четвъртък вечер в Пловдив са задържани кметът на район "Северен" Ральо Ралев и негов помагач.

Още от вчера в интервю пред БНТ Гешев намекна, че случаят има много сходни черти с този в "Младост". Но обясни, че схемата е по-сложна, защото - както казал негов колега след ареста на Десислава Иванчева и Биляна Петрова...

"... никой не взима пари по толкова балъшки начин".

А ето как:

"Провеждат се разговори с различни хора в различни формати, с хора от общината - типична българска ситуация. Това, което му се казва на предприемача от различни лица - не от кмета, показват му сметки колко пари ще изкара... Различни хора започват да му подсказват колко ще му струва да му решат проблема", каза още Иван Гешев, като отново наблегна на "много доброто взаимодействие между Специализираната прокуратура, КПКОНПИ, СДВР и колегите от ДАНС, които се занимаваха с техническата част на нещата".

Гешев не пропусна да отбележи и личната заслуга на Сотир Цацаров, който е задействал работата по сигнала. Той отбеляза още, че реализацията се е случила в друг град, при неотложност и заключи:

"С тези служби българските граждани може да се гордеят, защото едва ли същата ситуация щеше да се развие по-бързо в друга партньорска държава, категоричен съм", обяви заместник-главният прокурор.