Търговската война между САЩ и Китай ескалира, след като Поднебесната империя обяви планове за създаване на собствен черен списък с чуждестранни фирми.

"Чужди компании, организации или отделни лица, които не съблюдават пазарните правила, отклоняват се от духа на договорите, блокират или прекратяват доставките за китайски предприятия, като нарушават законните им права и интереси, ще бъдат включени в списък с „незаслужаващи доверие субекти”," гласи изявление на китайските власти.

Мярката е в отговор на увеличаващото се напрежение срещу техногиганта Huawei, който понесе нов удар тази седмица. Този път той дойде от мултинационалната корпорация SoftBank, втората най-голяма японска компания след "Тойота", която обяви, че ще ползва техника от Nokia и Ericsson за 5G мрежата си, подминавайки офертата на Huawei.

Досега китайският техногигант бе блокиран първо на ниво корпорации в САЩ - като загуби възможност да предложи 5G технологиите си там - а после и в публичния си смартфон бизнес, след като на Google се наложи да прекрати лиценза на китайската компания за Android, достъпа до Google Play Store и другите услуги на техногиганта.

Причината за всичко това са подозренията на САЩ, че китайската комунистическа партия контролира Huawei и използва техниката, за да шпионира Запада.

Междувременно Huawei атакува забраната в САЩ на конституционно ниво. Американската конституция забранява създаването на закони, които атакуват поименно физически или юридически лица - а именно такъв закон блокира китайците.

Новата операционна система на Huawei не е готова

Huawei пък изпадна в кризисен пиар - първо обяви, че още през юли ще е готова новата операционна система Hongmeng, после обаче отрече тази информация и призна, че софтуерът още не е готов за излизане на пазара.

Hongmeng се разработва от няколко години и е резервният план на Huawei. Вероятно най-големият проблем е фактът, че китайците опитват да направят възможно ползването на приложения на Android от новата система.

Един от ключовите фактори за нова мобилна система е богата екосистема от програми. Именно липсата на такава уби някога Symbian, а по-късно и опита на Microsoft да влезе със собствен софтуер на пазара за смартфони. Интеграция на Android приложенията би спестила този проблем, но това също не е лесна задача - Blackberry опита  това в своята стара Blackberry OS, но със смесен успех.

Магнитни проблеми

Една от сериозните заплахи при ескалирането на търговската война между Китай и САЩ е евентуалното ограничаване на достъпа на американците до рядък материал - неодима.

Той е ключов за изключително силните и важни за съвременните "джаджи" неомидови магнити. 

А основните залежи от редкия метал са в Китай. При отрязан достъп до него американските компании не могат да намерят друг източник, който да покрие нуждите им, твърдят анализаторите на "Блумбърг".

И това е само един пример за важността на китайските ресурси и икономика за САЩ - двете държави не могат да си позволят дълъг и деструктивен търговски конфликт.

Спад на цените на смартфоните

Макар спирането на лиценза на гугълския Android да не засегна пряко Huawei на пръв поглед, реалният ефект вече е ясен заради пазара за смартфони втора ръка.

Цените на новите модели Huawei в магазините остават същите, но тези на вече купени телефони при опит за продаване на старо отбелязаха сериозен спад в няколко големи онлайн магазина.

Причината е, че ако сегашните модели имат някаква гаранция от Google за поддръжка за следващите 2-3 години (какъвто е и обикновено животът им на употреба), старите апарати едва ли ще получават ъпдейти на операционната система и от тази гледна точка стойността им спада сериозно. 

Това не засяга пряко Huawei, но подсказва, че ще има спад в интереса към бъдещите им смартфони.

Глътка въздух и шамар от Великобритания

Тази седмица 6 града в Обединеното кралство се сдобиха с 5G - Лондон, Единбург, Кардиф, Белфаст, Бирмингам и Манчестър.

Добрата новина за китайците е, че мрежата ползва антени на Huawei, въпреки колебанията на британските комуникационни регулатори.

Лошата - новите 5G смартфони на Huawei няма да бъдат пуснати в страната, поне не и от оператора EE, част от British Telecom.

Ще се откаже ли Европа от Huawei?

САЩ оказват натиск и на съюзниците си в това да се откажат от услугите на Huawei. Това естествено притеснява европейските компании, че е възможно след конституиране на новата Еврокомисия и новия Европарламент да бъдат взети мерки за блокирането на китайците и в ЕС.

Според анализаторите обаче шансът за това е малък. Huawei има договори за 5G мрежи с 40 оператора по света, 25 от които - в Европа.

Дори българският телеком Telenor ще тества 5G тази година с апаратура от Huawei.

По света много държави заявиха готовност да продължат работа с Huawei, определяйки я като ценен и добър партньор. По отношение на 5G апаратурата, основни конкуренти са Nokia и Ericsson. 

По всичко личи, че технологичният гигант ще оцелее на натиска, но дали най-емблематичният му бизнес - този със смартфоните - няма да срине скоро от трудно придобитото 2-ро място (пред Apple и след Samsung) - предстои да видим.