Елтън Джон нападна Великобритания, и по-точно Брекзит. Направи го във Верона, по време на италианския етап от прощалното си турне „Farewell Yellow Brick Road“.

„Срамувам се от страната си заради това, което става. То раздели жестоко хората… Отвратен съм до смърт от политиците, особено от британските политици. Отвратен съм до смърт от Брекзит. Аз съм европеец. Аз не съм глупав, колониален, империалистически английски идиот”, заяви музикантът, точно преди да изпълни хита си от 1995 г. „Believe“.

Сър Елтън и преди е изразявал своята загриженост от Брекзит.

„Като начало, не мисля, че на хората във Великобритания бе казана истината… Обещаха ни нещо напълно абсурдно и икономически невъзможно”, каза той през юли 2018 г., цитиран от британския „Експрес”.

Певецът допълни, че процесът на излизането на Великобритания от ЕС е толкова объркващ, колкото „да вървиш из лабиринта на Хемптън Корт със завързани очи, след като си се завъртял 16 пъти, и да се опитваш да намериш изхода”.

Популярността на певеца понастоящем е много висока. Освен, че световното му турне продължава, той се готви да публикува през есента първата си автобиография. От днес „Рокетмен”, биографичният филм за възхода му към славата и битката със злоупотребата с наркотици, влиза в кината.

В четвътък Елтън Джон бе принуден да отмени втория си концерт във Верона по лекарско предписание след възпаление на гласните струни, вследствие на простуда – но се очаква, че ще бъде достатъчно добре за да пее във Висбаден, Германия, в събота. През септември предстои американската част на турнето му.

„Нито една добра причина да напуснем ЕС“

Сър Елтън е поредният британски певец, който се противопоставя на Брекзит. Стинг, който също е на турне и днес, 1 юни, има концерт в София, наскоро обяви гласуването за Брекзит за „бедствие” и разкри, че все още се надява Великобритания да остане в Европейския съюз.

„Надявам се, че Брекзит няма да се случи. Изминаха почти три години, откакто Обединеното кралство гласува, а аз все още не чувам нито едно добра причина да напуснем. Нито една! Само лъжи и въздух под налягане. Европейският съюз не е съвършен, но само ако останем в него, ще можем да го променим”, каза рокзвездата в интервю за „Паризиен“.

Стинг смята, че извън ЕС Обединеното кралство ще загуби „целия контрол“, вместо да си го върне:

„Великобритания е точно до ЕС, който е най-голямата икономика в света. Да излезем от Съюза е чисто безумие, няма логика зад Брекзит. С кой друг ще търгуваме? С американският президент Доналд Тръмп? Как можем да му се доверим?.”

"Площад Славейков"