Всеки европеец, който очаква да бъде преустановена практиката да се превърта часовникът с час напред или назад два пъти годишно, ще трябва да бъде търпелив, отбелязва ДПА.
Повечето страни членки на ЕС имат нужда от повече време, за да решат въпроса със смяната на сезонното часово време според документ, изготвен от румънското председателство на Евросъюза, до който е имала достъп медийната група "Функе".
Евродепутатите подкрепиха през март идеята да бъде спряна смяната на времето през 2021 година. Сега страните членки могат да решават дали да приемат лятното или зимното (астрономическо) часово време за цялата година.
Страните от ЕС все още не могат да постигнат споразумение по въпроса като цяло, а одобрението им е необходимо, за да се приложи решението.
Въпросът е в дневния ред на министрите на транспорта от ЕС в четвъртък, но не се очаква да бъде взето решение.
Румъния подчертава, че е необходим подход, засягащ целия ЕС, за да се избегне разпокъсване на часовите зони и да се запази доброто функциониране на единния пазар. Досега само няколко държави са предали позициите си, се посочва в документа на румънското председателство.
Германският министър на икономиката Петер Алтмайер, който е ангажиран с този въпрос в Германия, написа в писмо до съседните страни, че би желал да се избегнат т.нар. часови острови.
Хармонизиран подход би могъл да бъде постигнат на следващата редовна среща на транспортните министри, насрочена за края на годината, последвана от преговори с Европейския парламент, пише БТА.