Неделният 2 юни на премиера Бойко Борисов премина зад волана на станалия популярен вече джип. Този път обиколката на министър-председателя включваше Нова Загора, Сливен, Котел, няколко села в региона, инспекция на път, на пречиствателна станция, на училища, детска градина... Историята, както стана традиция в последно време, се предаваше на живо в профила на Борисов във фейсбук. Епизодите в днешния ден до ранния следобед бяха 9.

Този път негови спътници бяха отново министърът на финансите Владислав Горанов, както и министърът на образованието Красимир Вълчев и новата министърка на земеделието Десислава Танева. И кметовете на общините, които посещаваше. 

Една от новините, която министър-председателят съобщи, бе, че властта обмисля въвеждане на безплатна храна в детските градини. 

"Над 40 хиляди деца, които никога не са ходили на училище, ги вкарахме в класните стаи. Тази програма (за връщане на децата в клас - б.р.) работи много добре", допълни министър-председателят при посещението си в ремонтирана детска градина в Сливен.

В нея има 140 деца и една група за деца със специални потребности.

Премиерът посети новото кръговото кръстовище на ул. "Розова долина" в Сливен, за което правителството отпусна над 2 322 000 лв. без ДДС. Кметът на Сливен Стефан Радев обяви по време на пътуването, че 400 000 лв. са спестени от обществената поръчка за кръстовището.

"За първи път някой кмет да спести от ремонти. Останалите пари ще ви ги оставим за детска градина", реагира Борисов и попита Горанов има ли друг случай, в който някой кмет да е спестил пари. 

Сливен, който бе в трудно финансово положение, вече се справя по-добре и затова премиерът и финансовият министър обещаха помощ. В един момент дори стана дума дали има законова възможност да се опростят дългове от 5 млн. лв. на общината. 

Премиерът разгледа санираните жилищни блокове в кв."Сините камъни", където са обновени 51 апартамента по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

"Сега почнаха всички да искат санирането. Когато БСП и ДПС говореха против санирането, вие мълчахте. Сега видяха, че има 3 милиарда лева излишък. Управлява се от добри стопани, затова държавата има излишък", подчерта Борисов.

И този път, както при предишна обиколка на премиера в страната, стана дума за желанието програмата за саниране да продължи. Неотдавна вицепремиерът Томислав Дончев, от задната седалка на джипа съобщи, че програмата няма как да продължи в досегашния й вид - с пари само от държавата за реновиране на жилища.

Премиерът Борисов нагледа и обновения парк по поречието на река Асеновска. По проекта правителството отпусна 1,6 милиона лв. С предоставеното от Оперативна програма "Региони в растеж" финансиране в размер на 2,2 млн.лв. са обновени 38 хил.кв.м обществени пространства по двата бряга на река Асеновска и в ж.к."Република" в Сливен.

Друга спирка от обиколката на колела бе Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев". Проектът за реновирането му е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и е на обща стойност почти 3,8 млн. лв. Ученици посрещнаха делегацията на Борисов с хоро.

"Добре ли ви хранят?", попита Борисов и след като получи утвърдителен отговор заяви, че реконструкцията в пансиона и училището се прави, за да може на учениците да им е приятно и да се учат успешно. 

Кметът на Котел информира министър-председателя, че след като се въведат иновации в музикалното училище в Котел, то ще може да приема даровити деца от различни страни на Балканите. А преподавателският състав е най-добрият в страната. Борисов на свой ред сподели, че има идея учебното заведение да се превърне в балканско училище за музикални инструменти.

Следващ посетен обект бе мястото, на което е изградена нова пречиствателна станция за питейни води в Котел по проект на общината. Чрез него ще се реши проблемът с варовика и замътването на водата в града при обилни валежи. 

А премиерът изчисли, че това е 70-ият реализиран подобен проект досега. 

"България не е само жълтите павета, животът го има и тук", заяви по време на инспекцията Борисов.

Изречението бе повторено няколко пъти по време на живите предавания. Един от случаите бе, когато Борисов спря колата при събрали се граждани, които го посрещнаха с живо изпълнение на попфолк хита от близкото минало "Батальонът се строява". Само на мястото на думата "уволнение" се пееше нещо друго, леко заглушено от музикалния съпровод.

Инспектиран бе и ремонтът на стария път, който води от Нова Загора, през Стара Загора до Черноморието. Работи се усилено и през почивните дни, констатира Борисов в непринуден разговор с работниците на място. Те го увериха, че целта е ремонтът да приключи предсрочно - за да е готов преди... местните избори наесен. 

В Нова Загора също имаше спирка в обновената професионална гимназия по селско стопанство.

Част от селата, посетени от премиера, са със смесено население - християни и мюсюлмани. Самият Борисов се вълнуваше силно от това обстоятелство. Тъй като от Котелско започва т.нар. възродителен процес по времето на социализма, премиерът, радвайки се на пътя, констатира:

"Сега вече възродителният процес е свършил. Хората могат да пътуват свободно, никой не ги закача и са доволни".

По време на една от спирките за разговор с местните управници, за снимки с чакащите го хора и дори за раздаване на автографи - и такива молби към Борисов имаше - премиерът попита има ли в региона други партии, освен ГЕРБ и ДПС. След което обяви: 

"Няма. И битката между ГЕРБ и ДПС е огромна. Не за друго, а кой повече ще направи за хората...". Борисов припомни, че в едно от населените места кметският вот е бил спечелен от ГЕРБ само с 1 глас. 

Местните управници пък го уверяваха, че ГЕРБ има все повече последователи в региона. 

В разказите на Борисов имаше и крикити към БСП, но при опит за въпрос към него да коментира думи на лидерката на БСП в оставка Корнелия Нинова, той отвърна само: "Не ме занимавайте с Нинова".

Така в пътуване премина по-голямата част от деня. С разговори с хората, посрещания, снимки, много народна музика и скандирания в чест на министър-председателя. Ако искате да научите повече - ето епизодите от живото предаване днес (към момента):