Юрген Клоп е централна фигура след победата на "Ливърпул" на финала на Шампионската титла срещу "Тотнъм" в Мадрид - 2:0. Архитектът на този тим на "червените" най-сетне спечели купа. Това е и първото европейско отличие в кариерата на треньора.

Числото 6 се оказа знаково за германеца. До снощи той имаше шест загубени финала, начело на "Борусия" (Дортмунд) и "Ливърпул". Те бяха три с тима от града на "Бийтълс" - за Купата на Лигата на Англия и в Лига Европа през 2016 г. и в ШЛ преди 12 месеца. През 2013-а той видя как "Байерн" го побеждава на "Уембли" в най-комерсиалния турнир.

На стадион "Уанда Метрополитано" обаче Клоп прекъсна лошата си серия. И донесе 6-ата купа на шампионите в музея на "Анфийлд". Един от големите зевзеци във футбола постоянно се шегува с играчи и съперници. Също така по време на пресконференции и интервюта.

Това направи и снощи в една от медийните си изяви. Юрген, който е прочут фен на хеви метъла и на групи като "Рамщайн", запя старо парче на R&B групата "Солт енд Пепа" - Let's talk about sex ("Да поговорим за секс"). Само че замени sex със six (шест).

Вижте снимки от мача, коронацията, радостта на победителите и мъката на победените.

Фенове на "Ливърпул" в бар в Мадрид.

Вратарят Алисон.
И отново Алисон, който показва най-скъпите си хора.
Авторът на втория гол Дивок Ориги целува купата.
Децата на Деян Ловрен се забавляват.

Това се случваше в Мадрид през цялата нощ.

"Двата отбора водиха голяма битка, заяви Клоп. - "Тотнъм" не игра лошо, но ние контролирахме мача. Довършихме нещо, което започнахме. Това е нощта на нашия живот. Заслугата е на играчите ми, те направиха нещо невероятно.

Посвещавам купата на нашите фенове, те винаги са с нас - когато губим и печелим. Съпреживяват с нас и нека сега празнуват. Ние също ще празнуваме."

Маурисио Почетино намери сили да се усмихне и на свой ред да отчете свършеното от "Тотнъм" в един луд и труден за отбора сезон, в който домакинстваше на "Уембли" и едва в края се премести на новата си арена в Северен Лондон.

"Една дузпа реши всичко. Иначе няма как да съм недоволен от начина, по който се борихме. Горд съм от това, което направихме. През второто полувреме имахме възможности да вкарахме, но не успяхме. Това е футболът - на четвъртфинала и полуфинала имахме и късмет, но не и този път. Това е първият ни финал в този турнир. Вярвам, че ще вървим напред. След 1:0 в началото стана много трудно срещу отбор като "Ливърпул". Поздравявам отбора за фантастичния сезон. Разбира се, че ще опитаме отново, пък каквото стане", коментира аржентинецът.