Пейки с формата на букви от нашата азбука бяха наредени край Сена в Париж на 1 юни по инициатива на Българския културен институт във френската столица. Арт инсталацията, наречена „Българските букви“, ще стои на едно от най-посещаваните места за разходка, развлечение и спорт в града – кейовете на Сена, до Моста на Инвалидите на левия бряг на реката. До края на септември пешеходците ще имат възможност да посядат на пейките, да научат повече за кирилицата, както и да четат българска поезия.

Проектът представя седем букви от нашата азбука, които са без графичен еквивалент в латинската и гръцката азбука – Б, Ж, З, Ц, Ч, Щ, Ъ. Изработени като пейки, те бяха поставени за първи път през лятото на 2018 г. из София, създавайки своеобразни литературни кътчета на открито.

Към всяка пейка в Париж са приложени стихове на български и френски език на съвременни наши поети, сред които Георги Господинов, Надежда Радулова, Силвия Чолева, Мирела Иванова, Амелия Личева и др. Преводите на стихотворенията са на Мари Врина-Николов и Ралица Михайлова Фризон-Рош. Кратък текст запознава читателите и с най-важното за кирилицата – третата официална азбука в Европейския съюз след латиницата и гръцката азбука.

Снимка Български културен институт в Париж

 

Снимка Български културен институт в Париж

 

Снимка Български културен институт в Париж

„Българските букви“ ще гостуват в парижката градска среда през целия летен сезон. Годишно по кея преминават над 2,5 милиона души, а по статистика на Кметството в Париж пикът на посещаемостта е през месеците май, юни, юли и август. Очаква се българските букви и поезия да бъдат видяни от около 600 000 жители и гости на един от най-посещаваните градове в света, което поставя инициативата сред някои от най-видимите и достъпни за широка публика български културни проекти, реализирани във Франция. От 1991-ва двата кея на Сена са вписани сред обектите на световното наследство на ЮНЕСКО.

„Българските букви“ е адаптация на инициативата „Скритите букви“ на фондация „Прочети София“ с екип Тодора Радева (директор, идея и изпълнение), художника Кирил Златков, архитектите Анета Василева и Иван Иванов.

В Париж проектът се реализира в рамките на честването на 140 години от установяване на дипломатически отношения между България и Франция.

Снимка Български културен институт в Париж

 

Снимка Български културен институт в Париж

 

Снимка Български културен институт в Париж

"Площад Славейков"