Смяташе се, че е немислимо да се случи, но се случи. Антъни Джошуа загуби с технически нокуат в седмия рунд от мексиканеца с щатски паспорт Анди Руис и сдаде четирите шампионски пояса на WBA, IBF, WBO и IBO в тежката категория на професионалния бокс.

Смяташе се, че само двама в дивизията могат да оспорват трона на британеца - неговият сънародник Тайсън Фюри и американецът Дионте Уайлдър. Още неколцина биха имали някакъв шанс при добър ден. Но не и Руис, който не е част от елита. До днес.

Това е най-голямата изненада при най-тежките професионалисти от 1990 г., когато Джеймс "Бъстър" Дъглас неочаквано накара Майк Тайсън да лази по ринга. Оттогава насам не е имало сензация с такъв магнитут. 

Защо стана така? Дойде като от нищото. Очакваше да е рутинен двубой - първи за Джошуа в Америка, след който следващият съперник на британеца отново да почне да се върти като на барабан на пистолет - Тайсън Фюри, Дионте Уайлдър, Кубрат Пулев, Джоузеф Паркър, "новобранецът" в категорията Александър Усик...

Нещо повече - Джошуа можеше да не стигне дори до седмия рунд, той беше в критично положение в третия - тогава го спаси гонгът.

Кой е Анди Руис?

Нека първо започнем оттам. Тази сутрин определихме мексиканеца като неизвестен боксьор и някои наши читатели протестираха. Ако човек следи изкъсо тежката категория, е чувал за 29-годишния боец. Само толкова - чувал. Той е абсолютно анонимен за средния спортен фен, който познава добре всеки един от изредените по-горе.

На пръв поглед Руис има впечатляваща статистика - 33 победи от 34 мача, 22 от които с нокаут. Само веднъж е спорил в мач за световна титла и то на WBO - неособено атрактивна и популярна федерация. На 10 декември 2016 г. Анди губи с 0:3 по точки от новозеландеца Джоузеф Паркър.

В почти всичките си останали срещи бе срещал нискоразредни боксьори. Той дори не трябваше да е в "Медисън Скуеър Гардън" миналата нощ. Първоначално договореният Джарел Милър - Голямото бебе даде положителна допинг проба и "изгоря".

Сред това Еди Хърн направи списък с няколко имена, като сред тях бе и това на Кубрат Пулев. Дионте Уайлдър и Тайсън Фюри нямаше как да бъдат ангажирани, а те и поначало за момента избягват Джошуа. Последваха още няколко отказа, като например на Дилиън Уайт, а Пулев отпадна от сметките заради казуса с лиценза и по други причини. Луис Ортис не бил доволен от предложените 7 милиона долара и т.н.

Така някак Хърн опря до Руис, който имаше шест седмици да се подготви за мача на кариерата си. Всичко бе толкова бързо скалъпено, че билетите, предназначени за продажба в Ню Йорк и Мексико, са пуснати 24 часа (!) преди сблъсъка. И на тях фигурира името на Джарел Милър.

Руис има богата "улична визитка" в детските си и юношески години. До голяма степен боксът го спасява от подземния свят. В аматьорската си кариера има прилични успехи. Два пъти е опитал да отиде на олимпийски игри с флага на Мексико, но губи в квалификации и не попада в делегацията. До днес той беше един от многото в тежка категория. 

В последните дни фенове на бокса го наричаха "кюфте", "поничка", "дебелак" и т.н. Победата му влиза в историята. Винаги има нещо много хубаво, дръзко и вдъхновяващо, когато Давид побеждава Голиат в спорта.

На пресконференцията преди мача. Джошуа физически превъзхожда Руис във всичко.

Джошуа се държеше несериозно

Люк Риди, един от пратениците на Би Би Си в пропитата от спортна история 20-хилядна зала MSG в "даунтауна" на Манхатън, разкрива, че в медийните си изяви преди срещата Джошуа е говорел само за бъдещето. Все едно, че не предстои двубой на 1 юни, в който са заложени всичките му титли. Руис почти го няма "на картата".

Журналистите също питали шампиона за Уайлдър, Фюри и т.н. Но и той, оказва се, се е поддал на тези настроения. Новините от "Медисън Скуеър Гардън" в Ню Йорк стигнаха и до България - Антъни спомена поименно Пулев в плановете си. Еди Хърн - и той.

Много често в такива случаи съдбата те поставя на мястото - така и стана. Ако и по този начин се е готвил, отговорите идват много бързо.

На кантара.

Подценяване, грешна тактика, пренебрегване на треньорските указания

Мачът не започна добре за Джошуа. Първият рунд бе предпазлив и разузнавателен и за двамата. Вторият бе с лек превес за Анди Руис. В третия Антъни направи добра серия с десни и леви крошета и прати опонента си на пода. 

Той обаче стана бързо и предизвика звездата на близък бой. Само Джошуа си знае дали още повече е подценил съперника си в този момент. Последва нокдаун. Шок - досега единствено Владимир Кличко бе съумявал да разклати сериозно британеца. Шокът бе още по-голям - Руис подуши кръв и беше решен да довърши шампиона. Втори нокдаун.

Ако не беше станало в края на рунда, Джошуа вероятно щеше да види как съдията размахва ръце пред него още тогава. В четвъртия той си поемаше въздух и само "танцуваше". В петия взе превес, но в шестия отново получи силни удари и едва се задържа на краката си. Не след дълго дойде крахът - след още два нокдауна. Общо четири.

Първата си голяма грешка Джошуа допусна в третия рунд - след нокдауна в своя полза. Той тръгна да довършва противника в близък бой, а латиноамериканецът сякаш това и чакаше. Анди има предимство в това отношение - заради ръста си, уличната закалка и т.н.

Обратно - Джошуа не използваше своите предимства на по-висок, по-подвижен, по-техничен и с по-дълги ръце боксьор. Англичанинът няколко пъти пренебрегна указанията на своя треньор - да обработва претендента с десни и леви прави, да държи гард и да се пази от лявото кроше на Руис (ох, това ляво кроше). И не му се вярваше какво се е случило в седмия рунд.

Коментаторът по "Диема Спорт" Огнян Георгиев правилно допусна, че Джошуа може би опитва да се хареса на американците с по-директен и атрактивен стил. Само че той не е от американската школа в бокса. Ако е искал да бъде някой друг - провали се. Поне се показа като джентълмен - прегърна съперника си, честити му, призна заслужения му успех на микрофона.

Какво следва?

Загубата на Джошуа няма да обърне категорията на 180 градуса. Предстои реванш през ноември или декември във Великобритания. Еди Хърн вероятно вече се усмихва доволно.

Реваншът ще продаде "Уембли" или друг стадион на Острова - националният в Кардиф, новият на "Тотнъм" (босът на "шпорите" Даниел Леви вече си предложи услугите, след като ще домакинства американски футбол) и т.н.

Кой да предположи, че тези колани след часове ще сменят ръцете, които ги носят.

Дотогава новият шампион няма има друг мач. Уайлдър и Фюри обявиха тези дни, че вече почти са се договорили за реванш в началото на 2020 г. Но техният бой и без това няма отношение към титлите на Анди Руис, а само към тази на WBC, притежание на американеца.

В случай, че Руис отново се справи с Джошуа, тогава вече ще стане интересно. Никой не вярва, че ще се случи, но и до ранните часове на тази сутрин мексиканецът с американски паспорт бе считан за абсолютен аутсайдер.