"Той обича отборът му да притежава топката, да си я подава... Направо като оркестър. Но това е като тиха музика. Аз харесвам хеви метъл. И го харесвам да звучи шумно."

Това е една от фразите, с които Юрген Клоп влезе в английския футбол през октомври 2015 г., когато стана треньор (мениджър) на "Ливърпул" на мястото на уволнения Брендън Роджърс. Изрече я по адрес на Арсен Венгер и неговия "Арсенал".

Ето ви и още една от по-рано - за "Барселона":

"Това не е моят спорт. Не искам да печеля с 80 процента притежание на топката. Съжалявам, но не ми е достатъчно. Футбол с битка, а не безоблачен футбол - това харесвам аз. Както казваме ние в Германия - по английски. Дъждовен ден, тежък терен, 5:5, всеки един играч е накалян до лицето и след това не може да играе няколко седмици."

Няма съмнение, че Клоп е последователен и държи на думата си - съдейки по това, което се случи на "Барселона" на полуфинала. Все едно да слушаш лека и тиха музика в хола и изведнъж съседът отгоре да те "премаже" с "Рамщайн", "Дрийм тиътър", "Айрън Мейдън", "Джудас" или "Моторхед" (а защо не всички тях) от мощната си уредба, а басите да напукат новата шпакловка, която си направил.

А това на финала онази вечер срещу "Тотнъм" беше нещо като "пауър балада", но и тя стигна за триумфа.

Шампионският парад в Ливърпул. Според британската преса по улиците е имало около 700 хиляди души.

Ето ви още една прочута реплика на Клопо и след това ще минем по същество. Той я изказа след настояване на журналист на представянето си на "Анфийлд" - да се определи с една дума по повод прозвището Специалния на Жозе Моуриньо:

"Аз съм абсолютно нормален човек. Е, добре, щом настоявате - аз съм Нормалния. Майка ми ще се гордее с това."

Тогава Юрген Клоп обеща, че "Ливърпул" ще стане шампион поне веднъж през следващите четири сезона. В противен случай може да преразгледа бъдещето си в клуба. В края на четвъртия сезон "червените" все още не са се върнали на върха в Англия, но в събота за шести път станаха №1 в Европа. 

Днес "Ливърпул" вероятно е най-силният отбор в света. Единствено "Манчестър Сити" може да оспорва това. Във Висшата лига разликата между двата тима е една точка и няколко милиметра - толкова решиха титлата.

И ако ще има преразглеждане на бъдещето на Клопо, то е само в една посока - оставане на "Анфийлд" за по-дълго. Контрактът на Юрген изтича през 2022 г. Вчера президентът на клуба Том Уърнър заяви, че "Ливърпул" иска да предложи ново споразумение на германеца за след 2022-ра. Още преди финала пък собственикът Джон Хенри каза, че Клоп може да остане толкова, колкото поиска.

Джон Хенри

Възходът на "Ливърпул" започва с този човек - американски милиардер. Нe знаем какви са музикалните предпочитания на бизнесмена, но знаем, че е специалист в това да прекъсва дълги периоди на "суша". 

През 2002 г. Джон Хенри стана собственик на бейзболния "Бостън Ред сокс" - славен и много обичан клуб, който не бе ставал шампион на Мейджър лигата (МЛБ) на САЩ от 1918 г. Има легенда за едно проклятие, за което може да се прочете много в гугъл. Две години по-късно "Ред Сокс" спечели Световните серии на МЛБ - финалите.

Джон Хенри със съпругата си Линда на "Анфийлд" през миналия месец.

Оттогава го направи още три пъти, за последно през 2018 г. Много спортни радости се натрупаха на Хенри, но той знае как да прави така, че да ги предизвиква.

Вероятно сте гледали филма "Кешбол", в края на който е пресъздадена и личността на Джон Хенри. Той прави оферта на мениджър (изигран от Брад Пит), пренаписал правилата на бейзбола с нестандартен подход - да се освобождава от звезди и да взема средни играчи за малко пари, но пак да постига успехи. Получи отказ - "революционерът" предпочете да остане в Оуклънд, но въпреки това "Бостън" стана шампион. Скоро.

Джон Хенри е известен с това, че умее да изгражда администрация и структура във фирмите си, да залага на правилните хора и да им делегира отговорности. Той не си губи времето с бейзбол. Нито пък с футбол. Трансфери, директори, треньори, потушаване на скандали - има кой да се занимава с това.

Юрген Клоп

Имаше репутация, когато пое "Ливърпул". Репутация, с която е привлякъл вниманието на Хенри и съветниците му. Покрай лафовете, изредени по-горе, Клоп каза, че месеци по-рано е отказал на "Манчестър Юнайтед". Намира предложението на "Ливърпул" за "по-секси". Така моментално грабна сърцата на феновете на клуба.

Нарече "Ливърпул" специален клуб и обеща да печели по специален начин. Този специален начин бързо започна да радва "червените". Днес можем да кажем, че и това обещание е изпълнено. Клоп залага на любимата си схема 4-3-3. Някои от основните принципи - пресира се "високо", още когато съперникът изнася топката от половината си. Ако топката се изгуби - в която и част на терена, целта е много бързо да се върне отново.

И да се нанесе възможно най-бързият удар - не като в "тики-така" философията. Хеви метъл от най-бързите. Изглежда атрактивно, но е облечено в рамка - футболистите трябва много да тичат и да спазват тактическа дисциплина, да си помагат, да бъдат отбор, а не сбор от индивидуалности. За последното се изисква добре да се разбират извън терена.

Стилът на Нормалния

Юрген Клоп е от треньорите, които искат да променят целия клуб и да имат поглед върху всичко в него, а не просто да извлекат най-доброто след 3-4 сезона и да си тръгнат. Като Жозе Моуриньо.

Когато преговаря с хората на Хенри, той поставя това изискване. "Ливърпул" има тричленка, която прави трансферите. Роденият в Шварцвалд специалист няма нищо против това, но при едно условие - последната дума за даден футболист да е негова.

Този начин на работа се оправда във времето. "Ливърпул" не е само рекордни покупки като Върджил ван Дайк и Алисон. С тях бяха поставени финалните акорди, но основната мелодия дойде от футболисти, които не бяха суперзвезди и не излязоха много пари. Мохамед Салах беше направил име в "Базел" и "Рома", ала имаше неуспешен период в "Челси" преди това. 

Има добра база от британски футболисти, а Трент-Александър Арнолд е юноша на "Ливърпул". Клоп хвърля поглед и там - в академията. Притежава богат опит в това отношение от клуба с най-добрата школа в Германия - "Борусия" (Дортмунд). Внася корекции в работата с подрастващите и в града на "Бийтълс".

Клопо се готви за шампионския парад.

"Той винаги намира начин да ни мотивира"

Юрген Клоп е любимец на играчите. Той умее да влиза под кожата им. Не е само до радостта след всеки гол и окуражителните прегръдки. Клоп казва, че вратата на офиса му винаги е отворена за футболистите - не само за професионален, но и за личен проблем. Шегите и смехът са нещо, което съпътства тренировките и мачовете. Но звездите знаят, че Юрген е поставил и ограничителна линия - той е един от тях, но не чак толкова, че да му се качват на главата.

Фенове заснеха как Салах говори по телефона, докато шофира. "Ливърпул" го наказа, а треньорът му подкрепи решението и порица голмайстора си.

"Той винаги намира начин да ни мотивира и всеки път го прави различно", казва Роберто Фирмино.

Най-важното е, че Клоп е от треньорите, които доразвиват качествата на състезателите си. И на целия отбор. Това не става само с вяра.

И след шест загубени финала с "Борусия" и "Ливърпул" очилатата и зъбата усмивка на Клопо най-сетне грейна до "купата с големите уши". Това е урок за всеки, който се труди неуморно и влага страст в работата, но понякога се проваля.

През цялото това време усмивката не слезе от лицето на Клоп дори и без "ушатата" и без убягващата вече близо 30 години титла на Англия на "Анфийлд". Той никога не губи чувството си за хумор. Дори винаги хапливите и критични журналисти на Острова го обожават. Често им прави деня - не само текстовете.

Смях в залата

Сигурно сте гледали онова клипче от пресконференцията преди мача с "Пари Сен Жермен" в групите на Шампионската лига през миналата есен. 

Юрген Клоп слуша въпрос в слушалки в зала на "Парк дьо Пренс" и в един момент казва следното:

"Между другото гласът на преводачката е много еротичен. Искате ли да чуете? Поздравления! Уау! Може ли повторите? Ха-ха-ха!"

Шумен смях. И смях в залата сред всички репортери - французи, англичани и т.н.

Всичко това е Юрген Клоп. И всичко това е "Ливърпул". Джон Хенри е там, където трябва. Леброн Джеймс, който е акционер в "Ливърпул" - също. Да не говорим за Юрген Клоп. Специален треньор, специален клуб. Винаги с песен и усмивка на уста. С много страст и дух. Каквото и да става.