Четири нови книги за Хари Потър във формат eBook ще пусне през юни Дж. К. Роулинг. По думите ѝ, тя иска да даде на феновете на младия магьосник „шанс да се потопят по-дълбоко в богатата история на магията”. Изданията ще бъдат публикувани в уебсайта „Pottermore“, създаден от самата писателка, посветен, както е посочено в неговото описание, на „света на магията”.

Всяка от четирите истории ще бъде посветена на различен предмет от учебната програма на „Хогуортс“ – училището за магия и вълшебство, в което учиха Хари Потър и неговите приятели. За създаването на тези разкази авторката се е вдъхновила от изложба в Британската библиотека, посветена на Хари Потър.

„Пригответе се с помощта на новата поредица от електронни истории да се потопите в богатата история на магията, независимо дали това е нашата собствена мъгълска история или тази или вълшебния свят, създаден от Дж. К. Роулинг”, се казва в съобщението в сайта „Pottermore“. (В книгите за Хари Потър мъгълът е човек, лишен от магически способности – бел. ред.)

Авторката обещава да разкаже за произхода на магията и фолклора и да включи в историите страници от „древни“ ръкописи.

Първите две книги ще се появят на 27 юни на английски, френски, италиански и немски и ще се продават по $2,58 всяка. Те ще бъдат посветени на магията и защитата от тъмните сили, на отварите и хербологията.

Скоро след тях ще се излязат и вторите две, от които читателите ще научат за предсказанията, астрологията и как да се грижат правилно за магическите същества.

И четирите истории ще са илюстрирани от Роен Даниел Ейсън.

Площад Славейков