Съдебната присъда на журналиста от "Капитал" Росен Босев да бъде коментирана в Мониторинговия доклад на Европейската комисия в областта на вътрешната сигурност и правовия ред. За това ще настояват от Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ). 

"Казусът с журналиста Росен Босев е прецедент през последните години и не бива да бъде отминаван", каза пред БНР Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти в България.

През миналата седмица стана известно, че Росен Босев е осъден по дело, което заведе срещу него бившият шеф на Комисията за финансов надзор и настоящ директор на Банката за развитие Стоян Мавродиев. То е по повод публикации на Босев и негови изказвания в медиите и заради уронен престиж.

Журналистът получи глоба от 1000 лв. по наказателното дело. Делото е финализирано в Софийския градски съд от съдия, за когото Росен Босев е писал за начина, по който правораздава – съдия Петя Крънчева. Журналистът е поискал нейния отвод, но тя е отказала. Подобни дела Стоян Мавродиев е завел срещу още двама журналисти, като те са били оправдани.

Иван Радев от АЕЖ посочи, че много международни организации са публикували информация за присъдата и това няма да спре:

„Присъдата и целият процес са доказателство за злоупотреба – за това как един държавен служител или представители на държавата могат да се саморазправят с журналист. Съдебният състав е мотивирал решението си с практика на Върховния съд от 1972 г. по дело за клевета в писмо до председателя на окръжния комитет на партията. Можете да сметнете колко години назад ни връща подобно решение“, коментира още той.

Радев припомни, че Босев е осъден във връзка с негов коментар за фалита на КТБ, когато Комисията за финансов контрол е наложила рекордни санкции на медии за разкриване на обстоятелства около фалита на банката. Тогава заявихме, че това е репресия и съдът отмени наложените санкции, каза още той.