Фаворитът за следващ британски премиер Борис Джонсън обеща да извади Великобритания от ЕС на 31 октомври със или без споразумение за "Брекзит", предаде Ройтерс.
В петък британският премиер Тереза Мей ще подаде оставка, след като не успя да изпълни "Брекзит" в уречения срок, оставяйки след себе си една разделена страна и парламент без консенсус за бъдещето на петата по големина световна икономика.
Джонсън беше външен министър, но подаде оставка в знак на протест срещу подхода на Мей към "Брекзит". Според букмейкърите той е фаворит в надпреварата за следващ премиер, в която до момента участие са заявили 13 души.

"Ако стана премиер, излизаме на 31 октомври със или без сделка", казва Джонсън на минувач в публикувано от екипа му видео в туитър.

Видеото съдържа клипове от разговори на Джонсън с гласоподаватели и негов монолог пред камера. Това е първата му изява в надпреварата за премиерското място. Определянето на победителя може да отнеме два месеца.

"Намалете някои данъци и ще имате повече пари", казва Джонсън на друг гражданин. Той също така призовава за повече инвестиции в инфраструктурата, образованието и здравеопазването.

"Сега е времето да обединим обществото ни и страната ни. Да изградим инфраструктурата, да инвестираме в образованието, да подобрим околната си среда и да подкрепим прекрасната ни здравна служба. Да подобрим благосъстоянието на всеки в нашата страна и, разбира се, да подкрепяме фирмите и създателите на благата, които правят възможни тези инвестиции", казва Джонсън, съобщи БТА.