Американският президент Доналд Тръмп пристигна заедно със съпругата си Мелания в понеделник на второто си посещение във Великобритания. Отново сред протести и недоволство. След като самолетът на щатския държавен глава кацна в Лондон първата двойка на САЩ се отправи с хеликоптер към Бъкингамския дворец. Пръв там с Тръмп се ръкува престолонаследникът принц Чарлз, а съпругата му Камила и Мелания бяха избрали бялото за своите тоалети.

Тръмп и Мелания слизат от самолета в Лондон.

 

 

На прага на двореца ги чакаше и кралица Елизабет Втора. 

Посещението на Тръмп предизвиква недоволство на Острова. Редица политици обявиха, че ще бойкотират официалната вечеря, а кметът на Лондон Садик Хан е в открита война с милиардера президент.

Преди да пристигне в британската столица Тръмп отново отправи словесни нападки към столичния кмет Садик Хан, който критикува решението на британското правителство да приеме Тръмп на държавна визита.

"Садик Хан, който по всякакви критерии се представя ужасно като кмет на Лондон, проявява безразсъдна неприязън към гостуването на президента на САЩ, който е със сигурност най-важният съюзник на Обединеното кралство. Той е абсолютен неудачник, който би трябвало да обръща внимание на престъпността в Лондон, а не на мен", написа Тръмп в Туитър, цитиран от БТА.

Вчера местен вестник публикува авторска статия на Хан, в която Тръмп е наречен "един от най-ненадминатите примери на нарастваща глобална заплаха" за либералната демокрация от страна на крайната десница, отбелязва Асошиейтед прес. Хан често е критикувал Тръмп и разреши ползването на гигантски балон, който изобразява президента на САЩ като пискащо бебе, на демонстрация близо до парламента по време на миналогодишното посещение на Тръмп. Протестиращи възнамеряват да използват отново балона при сегашната държавна визита на Тръмп.

Поддръжниците на Хан наричат Тръмп расист заради нападките му срещу първия кмет мюсюлманин на Лондон. Говорител на Хан заяви в отговор на нападките на Тръмп, че "детинските обиди не би трябвало да са на нивото на президента на САЩ", отбеляза Франс прес.

Все пак на Тръмп ще бъде спестена неловка среща с Меган Маркъл. Двамата американци си разменяха нападки в медиите преди време, но съпругата на принц Хари няма да бъде на официалните събития, тъй като наскоро стана майка и е ангажирана с грижите по детето си..

 

Официалното посрещане беше внимателно наблюдавано и от дъщерята на Тръмп - Иванка, както и от съпруга ѝ Джаред Къшнър. Британският вестник "Гардиън" коментира по-рано, че Тръмп "ще доведе своя версия на кралски двор", след като американски медии съобщиха, че към него във Великобритания ще се присъединят дъщеря му Иванка, синовете му Доналд-младши и Ерик и съпругите им.

По програма Тръмп трябва да прекара целия първи ден от тридневната си визита във Великобритания с кралското семейство, като се започне от церемонията по посрещането му и се стигне до неофициалния обяд с кралица Елизабет Втора, а вечерта ще има държавен банкет.

Докато щатската президентска двойка е на банкета в Бъкингамския дворец, в центъра на Лондон стотици протестиращи планират алтернативен "народен банкет" на неколкостотин метра оттам, на Площада на парламента.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин вече обяви, че няма да присъства на банкета в понеделник, защото смята, че Мей "не бива да разпъва червения килим за държавно посещение в чест на президент, който се отказва от жизненоважни международни договори, подкрепя отрицанието на климатичните промени и използва расистка и женомразка реторика".

Лондонският клон на Марша на жените (Women's March) и други женски сдружения са сред съорганизаторите на "народния банкет". Американският активист против Тръмп Дон Лесъм възнамерява да покаже своя изработен в Китай петметров робот, изобразяващ лидера на САЩ седнал на тоалетна чиния, наречен "Пуснете Тръмп по течението" (игра на думи с двойното значение на израза Dump Trump).  Протестиращите поискаха и разрешение да използват шестметровия надуваем балон във формата на приличащо на Тръмп оранжево бебе, който пожъна голям успех миналата година.