Две федерални американски институции - Министерството на правосъдието и Федералната търговска комисия - готвят антитръстови проверки на най-големите технологични гиганти в Силициевата долина - Google, Apple, Amazon и Facebook.

Проверките са окуражени от демократите, които след последните избори в САЩ държат Конгреса, съобщи Gizmodo. Целта е да се направят разследвания "от горе до долу" и да се установи дали техногигантите са постигнали монополно положение по непозволен начин.

Google държи в момента над 90% от пазара на търсачките, Amazon - около 50% от онлайн пазаруването, а Facebook, към които са и Instagram, Snapchat и WhatsApp - лъвския пай от трафика към социални мрежи. Единствено Apple има сравними по сила конкуренти както по света, така и в САЩ.

Практическият монопол, постигнат от някои от тези компании в определени видове бизнес, сам по себе си не е незаконен. Според анализатори обаче срещу всяка от компаниите има редица обвинения за недопустими практики за запазване на господстващото им положение.

Дори те да не бъдат доказани, според някои бизнеси от този тип имат твърде силен ефект върху медиите, сигурността на консуматорите, възможността нови стартъпи да влязат в технологичния бизнес. И от тази гледна точка все повече хора са привлечени от идеята тези компании да бъдат разбити на отделни парчета.

Американският Конгрес има ограничени възможности за проверки, но антитръстовите регулатори могат, ако не да вземат мерки, поне да съберат доказателства за нуждата от такива.

Федералната търговска комисия и правосъдното министерство вече са предупредили компаниите за проверките, които предстоят.