Видният германски християндемократ д-р Валтер Любке (65 г.) е бил убит в нощта срещу неделя, съобщи късно снощи на пресконференция в град Касел ръководителката на криминалната служба на федерална провинция Хесен Сабине Турау.

"До този момент нямаме информация относно извършителя на престъплението и мотива", каза Турау.

Според разследващите единственото, което до този момент е сигурно, е, че става въпрос за убийство, а не за самоубийство.

Сабине Турау и наблюдаващият разследването прокурор Хорст Щрайф посочиха някои подробности около трагедията.

Тялото на Валтер Любке е било открито на терасата на къщата от член на семейството в 0,30 ч. в нощта срещу неделя, 2 юни. Незабавно е била извикана линейка, но всички опити за реанимация са се оказали напразни. Смъртта е била потвърдена в 2,30 ч. в болницата.

"Аутопсията установи, че д-р Любке е починал вследствие на рана от огнестрелно оръжие", заяви прокурор Щрайф. Той уточни, че изстрелът е бил произведен от близко растояние и е улучил жертвата в главата.

Разследващите призоваха да не се разпространяват спекулации относно възможни мотиви, тъй като това би могло да попречи на разследването.

Къщата на Любке се намира в края на село Истна с около 900 жители и отстоящо на 20 км от Касел.

Но кой всъщност е д-р Валтер Любке? От десет години той оглавяваше административна служба, каквато в България няма. В буквален превод той беше правителствен президент, преди това видният християндемократ беше депутат в парламента на федерална провинция Хесен. В Германия всяка от 16-те федерални провинции има свой парламент и правителство. Само четири обаче имат администрация, наричана правителствен президиум, чийто президент в Хесен до смъртта си беше Валтер Любке. Той беше начело на администрация с 1200 служители. Основните задачи на правителствения президиум са да осъществява ключови решения на правителството във Висбаден, столица на федерална провинция Хесен. Също така се занимава и с планирането на правителствени инициативи, примерно в областта на екологията, но не само.

Любке често е попадал в остри спорове, водени между природозащитници и бизнесмени. Той беше обвиняван, че с лека ръка е разрешавал строителството на съоръжения в гористи местности за производство на енергия от възобновяеми източници.

Любке беше в центъра на бурни дебати през 2015 г., когато се обяви за строеж на приемен център за бежанци на територията на Хесен. Тогава той призова гражданите да застават зад хуманност и ценности. Струвало си да живееш в Германия и да се застъпваш за нейните ценности, казваше той. Който ги отхвърлял, бил свободен по всяко време да се пресели другаде. Стигна се до гневни протести срещу Любке с викове "Гадняр!" и "Изчезвай!" Според запознати още тогава е започнал да получава заплахи за убийство.

От ХДС в Хесен разпространиха съобщение: "Любке хвърляше мостове, както никой друг не беше в състояние да го прави. В тези тежки часове мислите и молитвите ни са отправени преди всичко към неговата съпруга, двамата му синове и родения преди година внук."

Валтер Любке оставя съпруга и двама задомени синове.