Повишено количество олово бе засечено в кръвта на ученик, който живее в близост до изгорялата катедрала "Нотр Дам", съобщи френският в. "Фигаро". Веднага след разкритието бе отправен апел към бременните и младите хора да се явят за кръвни тестове, обяви Регионалната здравна агенция.

Цели 300-400 тона олово е имало в покрива и стрелата над него, пише изданието. При пожара на 15 април и разтопяването на метала са били отделени хиляди отровни частици. Особено гъсто отломки от оловото се намират край катедралата.

Централната лаборатория на парижката полиция извърши на 17 април измервания на и около "Нотр Дам". Бяха открити отровни частици най-вече на земята край катадралата, както и в някой административни офиси наоколо. Въздухът обаче не беше заразен нито опасен. Там, където имаше отровни частици на земята, бе забранен достъпът на хора. Разчистването на терените ще започне през следващите дни.

Детето, в чиято кръв е било намерено повишеното количество олово, е подложено на различни видове изследвания, за да се разбере точно дали именно от пожара е следствие натрупването на оловното количество в кръвта, или се дължи и на нещо друго.