Кремъл отрече днес снощното изявление на американския президент Доналд Тръмп, че е бил официално информиран от Русия за изтеглянето на "повечето от хората й" от Венецуела, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Дмитрий Песков, говорителят на руския президент Владимир Путин, каза пред журналисти, че Москва не е влизала в контакт с Тръмп по този въпрос. Той предположи, че Тръмп е почерпил тази информацията от вестникарски съобщения, които Москва вече е отрекла, или от друг източник. 

Тръмп написа вчера в Туитър, че Русия е уведомила САЩ, че е изтеглила "повечето от хората си" във Венецуела, с чийто президент социалист Николас Мадуро тя поддържа военни и икономически връзки.

Твърдението на Тръмп разбуни духовете, защото, ако е вярно, то би означавало значителен неуспех за Мадуро, когото Вашингтон иска да свали от власт, а Москва твърдо подкрепя.

Според Песков руските военни специалисти продължават работата си в южноамериканската страна според предварителните планове. 

Постът на Тръмп в Туитър дойде след статия във в. "Уолстрийт джърнъл", в която се казваше, че руската държавна военна компания Ростек е намалила персонала си във Венецуела до само няколко десетки души. Вестникът се позова на източник, близък до руското военно министерство. 

Ростек отговори, че съобщението на вестника многократно е преувеличило броя на руските военни експерти във Венецуела, който остава непроменен от няколко години и че се извършва постоянна ротация на руския технически персонал там за ремонт и обслужване на военната техника. 

Песков добави днес, че Москва държи на ангажимента си да задълбочава сътрудничеството с венецуелското министерство на отбраната и с венецуелските власти като цяло.