Скандалът с шефа на Африканската футболна конфедерация (КАФ) Ахмед Ахмед е напът да получи развитие по време на откриващия се в сряда, 5 юни, конгрес на ФИФА в Париж. Казусът върви вече от месеци, а в последните дни се разгоря отново - Ахмед е обвинен в корупция, злоупотреба с власт и сексуален тормоз, предават световните агенции.

Босът е разследван от етичната комисия на ФИФА и при доказване на вина може да получи забрана да се занимава с футбол за определен период от време.

Ахмед, който беше президент на футболната федерация на Мадагаскар, стана начело на КАФ през март 2017 г. на мястото на Иса Хаяту, който някога беше сред най-влиятелните босове във футбола. Тогава Ахмед Ахмед обеща много облаги и цялостна нова политика за най-голямата конфедерация като брой на нейните членове - 57. Че ще брани интересите им и увеличи приходите от тв права.

На средата на първия мандат това не се случва, напротив, шефът може да се сбогува с позицията си.

Сигналите срещу Ахмед идват от бившия генерален секретар на КАФ, египтянина Амр Фахми. Той твърди, че мадагаскарецът е подкупил шефове на африкански футболни федерации с $20 000; отклонил е $830 000 по договор за оборудване на конфедерацията с френска фирма; похарчил е $400 000 за различни глезотии, като например за луксозни автомобили в Египет и Мадагаскар.

Ахмед отрича всичко това.

Четирима служители на КАФ, чиито имена не са обявени, са обвинили боса в сексуален тормоз. В последните месеци той е отстранил Фахми и го е заменил с мароканеца Муад Хаджи. За това решение най-малкото ще му се наложи да даде обяснение във ФИФА. Твърди, че е нарушил процедура с назначението на Хаджи, освен всичко останало, като опита да затвори устата на неговия предшественик.

Показателно е, че президентът на ФИФА Джани Инфантино не присъства на жребия за Купата на африканските нации през април в Кайро. А беше потвърдил участие. Твърди се, че швейцарецът го е направил заради уволнението на Фахми.