След като депутатът от ДПС Делян Пеевски "хвърли ръкавицата" през миналата седмица с анонса, че Движението предлага 5% ДДС за хляба, както и по-нисък данък за лекарствата и книгите, днес от левицата решиха да го "надцакат", като обявиха собствена законодателна инициатива в тази посока.

Лично лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи:

"Внасяме предложение за намаляване на ДДС за мляко, месо, брашно и продукти от брашно на 5%."

Така Нинова добави към "кошницата" с продукти с намален данък върху добавената стойност месото и млякото. ДДС у нас е 20 на сто.

Пеевски лансира и идеята за безплатни детски градини. Но и по този въпрос от левицата не останаха длъжни на бившия си избраник за шеф на ДАНС. И предложиха данъчни облекчения за "млади семейства с деца, които са работили през последните години, внасяли са си осигуровките" - без да се уточнява какво се разбира под "млади" и колко точно са "последните години". От БСП обаче изчислили, че такава мярка би спестявала по 600 лева годишно на въпросните семейства.

"Отново внасяме искане за преизчисляване на пенсиите", даде още заявка Нинова.

За левицата предложенията за намаляване на ДДС не са новост, просто никога не минават през парламента. Новост са обаче за ДПС. Досега общото между всички опити да се намалят ставките за някои продукти беше, че никога не са приемани. Без значение кой, кога и с какви мотиви ги внася в Народното събрание. 

"БСП не предлага за първи път социални пакети, очевидно са се заразили от нашето предложение за намаляване на ДДС - коментира депутатът от Движението и председател на комисията по труда и социалната политика Хасан Адемов. - Очевидно е, че те са се заразили от нашето предложение по отношение на намаляване на ДДС. Имайки предвид факта, че ние от ДПС сме един от авторите на сегашния данъчен модел, дискусията по това дали трябва да продължи този модел по този начин, или трябва да има промени, трябва да се състои не само в Народното събрание, но и в обществото и да се вземат най-добрите решения."

ГЕРБ: нито дума за ДПС

През миналата седмица от ГЕРБ отказаха да коментират по същество предложенията на Пеевски. Пред Клуб Z членът на бюджетната комисия Александър Иванов заяви, че ще го направят, когато видят черно на бяло текстове. От управляващата партия с охота коментираха днешния анонс на левицата, но по отношение на Движението запазиха пълно мълчание.

"Да се предлага едно и също нещо през четири месеца не е сериозна политика от страна на БСП", коментира депутатът Тома Биков.

И припомни, че ГЕРБ е отхвърляла предложения на опозицията с аргумента, че не е имало гаранция, че при намаляване на ДДС при хляба цената му ще падне. Но все пак допълни, че в ГЕРБ са склонни да разглеждат всяко предложение. 

Всъщност ДДС върху лекарствата в България се появява в мандата на НДСВ и ДПС 2001-2005 г. Оттогава насам има поне десет опита за намаляване на данъка за различни стоки.

Въпросът сега е - ще се съгласят ли управляващите с предложенията на Движението предвид факта, че тези на левицата се отхвърлят от Народното събраниен "по дифолт".