Близо половин милион лева отпуска днес правителството на редовното си заседание за ремонт на кораба "Радецки". 

Както обикновено, когато трябва да се съобщят добри новини, свързани най-вече с раздаване на пари - това бе направено лично от премиера Бойко Бориосов по време на заснемането на протоколни кадри от старта на заседанието.

"Отпускаме половин милион за планов преглед и ремонт на моторния кораб "Радецки". Всички се прекланяме пред подвига на Ботев. Всички свързваме името му с кораба "Радецки". Не е случайно, че в най-хубавите патриотични песни е споменаван и той", мотивира решението Борисов.

Допълнителните разходи за 2019 г. ще бъдат отпуснати по бюджета на Министерството на културата - "за извършване на планов преглед и ремонт на моторен кораб-параход "Радецки – Козлодуй", гласи формулировката. 

"За целта близо половин милион с днешната точка, като я подкрепите, даваме незабавно да се отремонтира корабът, така че да могат учениците, децата и който иска, да се вози на него и да пресъздаде подвига за героизма на Ботев", заяви в типичния си стил Борисов.

От думите на министър-председателя стана ясно още, че легендарният кораб-музей ще бъде ремонтиран в Румъния, а не в България в русенската корабостроителница.

"Навремето така са приватизирали корабостроителницата в Русе, че всъщност не може да бъде проведен ремонтът в България, трябва да отиде ремонтът в Румъния", коментира премиерът.

Предприятието бе запечатано в началото на 2017 г. и се продава на търг заради задължения към КТБ в размер на 35 милиона лева.