От Белия дом са направили интересен избор за транспортна фирма, която да осигури придвижването на американския президент Доналд Тръмп и свитата му по време на визитата в Ирландия. След Великобритания US държавният глава отива там на двудневно посещение..

Лимузините са били наети от JP Ward & Sons - ирландска фирма, която основно предоставя своите луксозни автомобили "Мерцедес" за погребения, пише "Гардиън".

Услугата се предлага не само за опечалени, но и за онези, които искат да се движат със стил, отбелязва изданието.

Като за последния клиент - Белия дом - от фирмата не са направили отстъпка в ценовата си политика. За двата дни в Ирландия администрацията на Тръмп ще похарчи близо 1 млн. долара, или 788 хил. британски лири за наемането на лимузините.

Според USASpending.gov (официален сайт, в който се публикуват похарчените пари от федералното правителство на САЩ) администрацията на Белия дом е платила 935 033 долара на семейната компания, като разплащането е било на четири транша.

Държавният департамент не е отговорил на запитването на "Гардиън" дали е ставало дума за наемането на четири лимузини, т. е. по 233 748 долара на автомобил.

Интересни са и хотелските сметки на антуража на Тръмп от Великобритания. Американските данъкоплатци са платили 1 223 230 долара за ВИП настаняване в хотел "Интерконтинентал" в Лондон.

Както британските издания, които не посрещнаха с особен възторг новата визита на американския президент в Обединеното кралство, отбелязаха - Тръмп е придружен от своя кралска свита. В делегацията освен Иванка Тръмп и съпругът ѝ Джаред Къшнър, се оказаха и другата му дъщеря Тифани, както и синовете му Доналд-младши и Ерик. 

Тръмп трябва да пристигне в Ирландия в сряда вечер и след като се види с премиера на страната Лио Варадкар, да отпътува с хеликоптер към голф курорта си в Дунбег.

Ирландското правителство вече отбеляза, че не приема позицията на Тръмп в подкрепа на "Брекзит". Щатският президент обеща и "феноменална търговска сделка" на Лондон.

Той лети за Нормандия в четвъртък, после отново ще се върне в курорта, където ще остане още една нощ, както и ще поиграе малко голф. В петък се връща обратно във Вашингтон..

Не е съвсем ясно при тази програма за какво са му лимузините. Според предварителната програма по-голямата част от времето Тръмп, Мелания и т. н. ще се придвижват с хеликоптер.

Ако случайно решат да отидат до селището Дунбег, което е близо до голф курорта, ще изминат 8 мили (около 13 км), което прави по 116 879 долара на миля - като това са разходите само за тези няколко лимузини - тук не са включени парите за транспорт на останалата част от делегацията.

 Ако дискретността е част от бизнес модела на компанията, от която от Белия дом са наели лимузините, този модел работи. След като от "Гардиън" се опитват да намерят отговор на въпросите си от служители на фирмата, репортер на медията посещава дадения адрес на компанията и открива, че това е къща с тераса и градина отпред и без никакъв знак, че тук се прави сериозен бизнес.

През юни 2013 г. компанията за лимузини е спечелила 114 хил. долара при развеждането на Мишел Обама и двете ѝ дъщери Саша и Малия из Дъблин и Уиклоу в трите дни, в които Барак Обама беше на среща на върха на Г-8.

Протести очакват Тръмп и в Ирландия. Недоволните се събраха в сряда сутринта на летище Шанън в западната част на страната, където се очаква да кацне самолетът на американския държавен глава.

Джан О'Съливан, депутатка от Ирландската лейбъристка партия, каза днес пред ирландската телевизия, че хората на изборни длъжности трябва да протестират срещу посещението на Тръмп. Тя допълни, че тази визита дава на ирландския народ "възможността да даде много ясно да се разбере каква е позицията му по въпроси като расизма и климатичните промени".

Ричард Бойд Барет от ирландската партия "Народът преди печалбата" призова за протести срещу политиката на президента на САЩ, която определи като "опасна, отблъскваща и отровна".

"Не виждам защо ирландският народ трябва да плаща за това Тръмп да използва посещението, за да популяризира тъмните сили на крайната десница. Това е политика на разделението и омразата", заяви Барет снощи също пред ирландската телевизия.

Основният протест на летище Шанън започва в 18 ч местно време (20 ч българско). Сред участниците се очаква да бъдат антивоенната организация "Шанънуоч" и природозащитното движение "Бунт срещу унищожението".

В Дъблин пред посолството на САЩ ще има протестна акция, подобни мероприятия ще се състоят тази вечер и в градовете Голуей, Енис и Слайгоу в Западна Ирландия.