Упадъкът на една нация започва с упадъка на нейния политически и интелектуален елит.

В тази връзка съхраняването на българската нация досега - макар и в модус на непрекъснато кризисно развитие - е едно чудо. Първите хора на една нация - призвани да я представляват - могат да не са най-умните, най-смелите или най-харизматичните. Но те трябва да бъдат сред най-достойните нейни граждани.

Как изразяваш собственото си достойнство, когато непрекъснато уверяваш нечия друга държава, че си доброволен неин васал?

Унизително е да виждаш, че те представлява човек, който не разбира приоритета на собствения си национален интерес и непрекъснато говори в подкрепа на чужди интереси. Още по-унизително е да виждаш, че той не осъзнава това, не се срамува от това, че смята това за нещо в реда на нещата.

Не искам да ми давате обяснения, включващи името Решетников или козните на КГБ. По-добре ми кажете защо Бойко Борисов издигна за кандидат президент Цецка Цачева? (Моите уважения, достойна жена, но не за тази мисия...)

Аз ще ви кажа защо - защото искаше да командва и президентството. Той затова сложи и Румяна Бъчварова за министър на МВР - за да командва пряко МВР. Затова сложи Екатерина Захариева за външен министър - за да поеме лично МВнР. Затова сложи Цветан Цветанов за втори човек в ГЕРБ - за да не му се налага да върши "черната работа", но да е сигурен, че работата е свършена от напълно лоялен изпълнител.

Когато Цветанов показа, че има собствено място в йерархията на заслуги за ГЕРБ - го отпрати.

Затова Румен Радев е президент на България. Минало - свършено. Но нека някой, комуто Радев има доверие, да седне кротко с него и тихо да му обясни - публично, поне публично той трябва да показва уважение, лоялност и ангажираност с българския национален интерес. Стига е мънкал за Русия - угнетително е, непоносимо е, слугинско е. Не защото е Русия. А защото не е в полза на България.

---

Бел. ред.: Статуса на Огнян Минчев препечатваме от фейсбук профила му, където е илюстриран с интервюто на президента Румен Радев ред ТАСС. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.